Pippi på husbilsholkar

Fåglarna som bygger bo i husbilen tycker säkert det är häftigt med en motorcykel där bak.

Pippi på husbilsholkar

Publicerad

Visst ska även småfåglar få chans att prova på campinglivet! Det tycker i alla fall Jan Pettersson som snickrar ihop husbils- och husvagnsholkar i långa banor.

När vi träffar honom i hans snickarverkstad hemma i Torsås i Kalmar län, har han en ny omgång med husbilsholkar på gång. 

– För smidighetens skull  brukar jag göra en handfull åt gången. Jag sågar först ut de olika delarna från brädor i lite olika dimensioner, förklarar Jan.  

När han fogat ihop trädelarna, fixar han till dem med färg och dekor som på de riktiga fordonen. Han monterar även cykelställ, parabolantenner och annat smått och gott som hör till.

– I gömmorna brukar jag hitta både det ena och det andra som går att fixa till så att det liknar något, säger Jan.

Jan med tungan rätt i mun. Vissa fåglar flyger ju inte söderut på vintern så det gäller att hugga i så att de får någonstans att bo.

Det är med säker hand han snickrar ihop de lite annorlunda holkarna.

– I gömmorna brukar jag hitta både det ena och det andra som går att fixa till så att det liknar något, säger Jan. 

Det kan gälla allt från små plåtbitar, kapsyler och ståltråd till gamla leksaksdetaljer. Ett öppet fönster blir sedan fåglarnas ingång till sitt holkboende. Han snickrar ihop holkar i lite olika storlekar och utföranden, precis som riktiga husbilar och husvagnar brukar vara. Som nybliven pensionär började han dock först med göra traditionella fågelholkar.

– Någon tyckte att jag i stället skulle göra fågelholk-arna i form av husbilar och husvagnar. De lite annorlunda holkarna väckte genast stort intresse, så nu gör jag mest sådana, förklarar Jan.

Han trivs i snickarboden, även om det ibland kan bli riktigt många timmar där.

– Det händer att jag frågar mig själv vad jag håller på med som pensionär. Då blir det en paus i arbetet, men snart är jag tillbaka och fortsätter att snickra husbilar och husvagnar till småfåglarna, säger han småskrattande.

Jan brukar även visa upp sina holkar på campingar och ställplatser. Då blir han också glad när någon kikar på hans verk och utbrister i spontana kommentarer som: "Vad häftigt" och "Aldrig sett sådana förr."

Alkovmodell med takräck, cykelhållare och parabol.

FAKTA


• Jan har jobbat med montage av robotstationer i nio länder, men som pensionär bytte han ut metallen mot avkopplande träarbete i snickarboden.

• Ett 100-tal fågelholkar i form av husbilar och husvagnar har han hunnit snickra ihop.

• Gran- och furuvirke som kommer från uttjänt trä-emballage används.

Jans senaste alster. Kan någon av fågelholkarna möjligtvis vara en Knaus så svalorna får tak över huvudena?

HUR BYGGER FÅGLARNA BO?

Nu har som bekant inte alla fåglar möjligheten att få flytta in i vare sig en husvagn eller en husbil. Så vad gäller då? Både storlek och konstruktion av fågelbon kan variera stort. Medan vissa arter knappt kräver mer än en fördjupning på en gren eller på en klippa kräver andra fåglar komplexa byggkonstruktioner.

Gemensamt är att de skapas i de habitat som fåglarna lever i och gärna på svårtillgängliga och dolda platser. Den gemensamma nämnaren av material är ett mjukt och varmt underlag som kan vara allt från mossa och löv till fjädrar och ull. 

Generellt är det honan som är byggmästare (enligt uppgifter från RSPB, välgörenhetsorganisationen Royal Society for the Protection of Birds) och här tror experter att med ett fint bo kan honan locka hanen att hjälpa till med föräldraskapet. Vissa fågelarter återanvänder till sina nästen, men många av dem bygger nya inför varje säsong.

Det återstår att se om fåglarna som flyttar in i en av Jans husbilar vill byta till en dubbelaxlad husvagn nästa säsong.

KÄLLA: www.birdbox.se

 • GDS: Sy egna gardiner

  GDS: Sy egna gardiner

  Att sy egna gardiner är ett av de allra enklaste knepen för att ge ett lyft åt inredningen samtidigt som man sätter en personlig prägel på husvagnen. Jobbet klarar du enkelt själv och kostnaden behöver inte bli speciellt hög.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2022-11-01 07:27

 • Gör mer plats i köket!

  Gör mer plats i köket!

  Redan efter den första resan i husbilen inser många att det visserligen var bra med en extra gasollåga på spisen, men att samtidigt en bänkyta som skulle behövts försvann – för att ta ett exempel.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-07-11 07:52

 • Gör det själv: Extra hyllplan!

  Gör det själv: Extra hyllplan!

  Fritidsfordon kommer färdiga. Den som köper en ny husbil eller husvagn kan göra en del tillval, men inte ens då blir det perfekt. Det är då man får plocka fram ett gammalt ordspråk – själv är bäste dräng.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-20 07:58

 • Vatten och vård ger markiser långt liv

  Vatten och vård ger markiser långt liv

  Egentligen är det enkelt att hålla markiser och förtält till fritidsfordon fräscha och fina: spola av dem regelbundet och ta bort smutsfläckar så fort du upptäcker dem.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-13 07:30

 • Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Saknar du ugn i husbilen, men vill du ändå kunna värma bake off-bröd eller en kaka? Skaffa en Omniaugn som ställs på gasolplattan och baka egna godsaker. Så här gör du!

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-04-23 06:39

 • Tvätta solcellerna!

  Tvätta solcellerna!

  Att installera solceller på husbilen är populärt för att kunna resa off-grid utan tillgång till el-stolpe. Men hur håller man solcellerna fräscha och hur försiktig måste man vara vid en rengöring? Vi klättrar upp på taket och snyggar till solcellerna med svamp och ljummet vatten.

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-03-14 07:50

 • Personligare husbil – så byter du matta själv

  Personligare husbil – så byter du matta själv

  När du gett upp försöken att få bort fläckarna på mattorna i campingfordonet är det nya som gäller. Då får du samtidigt en chans att göra din kära ägodel mer personlig. Så här gick det till när vi bytte matta på egen hand.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-03-04 07:21

 • Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Den där extra hyllan, en ny placering av tv-skärmen eller bara ett par extra krokar för handdukarna – ibland behöver du modifiera husvagnen. Men hur fäster man saker bäst?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-12-15 07:05

 • Håll koll på prylarnas vikt!

  Håll koll på prylarnas vikt!

  Inte kan väl bestick, toalettartiklar och kläder väga så mycket? Jo, och det kan bli rätt så många kilon. Bara mat och måltidsdryck för fyra personer under några dagar kan lätt väga uppemot 30 kg, och allt ska ingå i vagnens totalvikt.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-11-25 07:52

 • Håll rent i gasolskåpet

  Håll rent i gasolskåpet

  De som plockar gasolskåpet på husbilar och husvagnar fullt med allehanda prylar bör vara medvetna om att de tar en säkerhetsrisk.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-11-22 07:00

 • Så gör du: Tvättstuga under färd

  Så gör du: Tvättstuga under färd

  Är man ute på vägarna en längre tid utan att ta in på en camping kan det vara svårt att sköta sin tvätt. Men det går att lösa problemet med hjälp av en hink medan du är på rull.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-10-25 07:17

 • Vad är rätt kultryck?

  Vad är rätt kultryck?

  Gäller det typade eller det faktiska kultrycket? Och får jag dra en husvagn som är godkänd för 100 kilo om min bil bara är anpassad för 90 kilo?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-09-15 07:36

 • Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Med en elektrisk tömningsventil tömmer du gråvattentanken med en enkel knapptryckning inifrån husbilen. Vi ger tips om hur du monterar en sådan ventil.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-08-09 07:54

 • Gör det själv: Kyl ned kylen!

  Om mjölken inte håller sig riktigt kall kan det bero på att det blir för varmt bakom kylskåpet. En termostatstyrd fläkt monterar du snabbt själv och problemet är ur världen.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-05-20 07:15

 • Kolla kultrycket!

  Kolla kultrycket!

  Lagom är bäst, speciellt när det gäller kultrycket på husvagnen. Trycket kan variera kraftigt men du kan både kolla och justera det enkelt själv.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-02-23 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206