Pippi på husbilsholkar

Fåglarna som bygger bo i husbilen tycker säkert det är häftigt med en motorcykel där bak.

Pippi på husbilsholkar

Publicerad

Visst ska även småfåglar få chans att prova på campinglivet! Det tycker i alla fall Jan Pettersson som snickrar ihop husbils- och husvagnsholkar i långa banor.

När vi träffar honom i hans snickarverkstad hemma i Torsås i Kalmar län, har han en ny omgång med husbilsholkar på gång. 

– För smidighetens skull  brukar jag göra en handfull åt gången. Jag sågar först ut de olika delarna från brädor i lite olika dimensioner, förklarar Jan.  

När han fogat ihop trädelarna, fixar han till dem med färg och dekor som på de riktiga fordonen. Han monterar även cykelställ, parabolantenner och annat smått och gott som hör till.

– I gömmorna brukar jag hitta både det ena och det andra som går att fixa till så att det liknar något, säger Jan.

Jan med tungan rätt i mun. Vissa fåglar flyger ju inte söderut på vintern så det gäller att hugga i så att de får någonstans att bo.

Det är med säker hand han snickrar ihop de lite annorlunda holkarna.

– I gömmorna brukar jag hitta både det ena och det andra som går att fixa till så att det liknar något, säger Jan. 

Det kan gälla allt från små plåtbitar, kapsyler och ståltråd till gamla leksaksdetaljer. Ett öppet fönster blir sedan fåglarnas ingång till sitt holkboende. Han snickrar ihop holkar i lite olika storlekar och utföranden, precis som riktiga husbilar och husvagnar brukar vara. Som nybliven pensionär började han dock först med göra traditionella fågelholkar.

– Någon tyckte att jag i stället skulle göra fågelholk-arna i form av husbilar och husvagnar. De lite annorlunda holkarna väckte genast stort intresse, så nu gör jag mest sådana, förklarar Jan.

Han trivs i snickarboden, även om det ibland kan bli riktigt många timmar där.

– Det händer att jag frågar mig själv vad jag håller på med som pensionär. Då blir det en paus i arbetet, men snart är jag tillbaka och fortsätter att snickra husbilar och husvagnar till småfåglarna, säger han småskrattande.

Jan brukar även visa upp sina holkar på campingar och ställplatser. Då blir han också glad när någon kikar på hans verk och utbrister i spontana kommentarer som: "Vad häftigt" och "Aldrig sett sådana förr."

Alkovmodell med takräck, cykelhållare och parabol.

FAKTA


• Jan har jobbat med montage av robotstationer i nio länder, men som pensionär bytte han ut metallen mot avkopplande träarbete i snickarboden.

• Ett 100-tal fågelholkar i form av husbilar och husvagnar har han hunnit snickra ihop.

• Gran- och furuvirke som kommer från uttjänt trä-emballage används.

Jans senaste alster. Kan någon av fågelholkarna möjligtvis vara en Knaus så svalorna får tak över huvudena?

HUR BYGGER FÅGLARNA BO?

Nu har som bekant inte alla fåglar möjligheten att få flytta in i vare sig en husvagn eller en husbil. Så vad gäller då? Både storlek och konstruktion av fågelbon kan variera stort. Medan vissa arter knappt kräver mer än en fördjupning på en gren eller på en klippa kräver andra fåglar komplexa byggkonstruktioner.

Gemensamt är att de skapas i de habitat som fåglarna lever i och gärna på svårtillgängliga och dolda platser. Den gemensamma nämnaren av material är ett mjukt och varmt underlag som kan vara allt från mossa och löv till fjädrar och ull. 

Generellt är det honan som är byggmästare (enligt uppgifter från RSPB, välgörenhetsorganisationen Royal Society for the Protection of Birds) och här tror experter att med ett fint bo kan honan locka hanen att hjälpa till med föräldraskapet. Vissa fågelarter återanvänder till sina nästen, men många av dem bygger nya inför varje säsong.

Det återstår att se om fåglarna som flyttar in i en av Jans husbilar vill byta till en dubbelaxlad husvagn nästa säsong.

KÄLLA: www.birdbox.se

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2022-07

  • Husvagn & Camping 2022-06

  • Husvagn & Camping 2022-05

  • Campingkatalogen 2022

  • Husvagn & Camping 2022-04

  • Husvagn & Camping 2022-03

  • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206