Pippi på husbilsholkar

Publicerad: 2020-12-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Visst ska även småfåglar få chans att prova på campinglivet! Det tycker i alla fall Jan Pettersson som snickrar ihop husbils- och husvagnsholkar i långa banor.

När vi träffar honom i hans snickarverkstad hemma i Torsås i Kalmar län, har han en ny omgång med husbilsholkar på gång. 

– För smidighetens skull  brukar jag göra en handfull åt gången. Jag sågar först ut de olika delarna från brädor i lite olika dimensioner, förklarar Jan.  

När han fogat ihop trädelarna, fixar han till dem med färg och dekor som på de riktiga fordonen. Han monterar även cykelställ, parabolantenner och annat smått och gott som hör till.

– I gömmorna brukar jag hitta både det ena och det andra som går att fixa till så att det liknar något, säger Jan.

Pippi på husbilsholkar
Jan med tungan rätt i mun. Vissa fåglar flyger ju inte söderut på vintern så det gäller att hugga i så att de får någonstans att bo.
Pippi på husbilsholkar
Det är med säker hand han snickrar ihop de lite annorlunda holkarna.

– I gömmorna brukar jag hitta både det ena och det andra som går att fixa till så att det liknar något, säger Jan. 

Det kan gälla allt från små plåtbitar, kapsyler och ståltråd till gamla leksaksdetaljer. Ett öppet fönster blir sedan fåglarnas ingång till sitt holkboende. Han snickrar ihop holkar i lite olika storlekar och utföranden, precis som riktiga husbilar och husvagnar brukar vara. Som nybliven pensionär började han dock först med göra traditionella fågelholkar.

– Någon tyckte att jag i stället skulle göra fågelholk-arna i form av husbilar och husvagnar. De lite annorlunda holkarna väckte genast stort intresse, så nu gör jag mest sådana, förklarar Jan.

Han trivs i snickarboden, även om det ibland kan bli riktigt många timmar där.

– Det händer att jag frågar mig själv vad jag håller på med som pensionär. Då blir det en paus i arbetet, men snart är jag tillbaka och fortsätter att snickra husbilar och husvagnar till småfåglarna, säger han småskrattande.

Jan brukar även visa upp sina holkar på campingar och ställplatser. Då blir han också glad när någon kikar på hans verk och utbrister i spontana kommentarer som: ”Vad häftigt” och ”Aldrig sett sådana förr.”

Pippi på husbilsholkar
Alkovmodell med takräck, cykelhållare och parabol.

FAKTA

• Jan har jobbat med montage av robotstationer i nio länder, men som pensionär bytte han ut metallen mot avkopplande träarbete i snickarboden.

• Ett 100-tal fågelholkar i form av husbilar och husvagnar har han hunnit snickra ihop.

• Gran- och furuvirke som kommer från uttjänt trä-emballage används.

Pippi på husbilsholkar
Jans senaste alster. Kan någon av fågelholkarna möjligtvis vara en Knaus så svalorna får tak över huvudena?

HUR BYGGER FÅGLARNA BO?

Nu har som bekant inte alla fåglar möjligheten att få flytta in i vare sig en husvagn eller en husbil. Så vad gäller då? Både storlek och konstruktion av fågelbon kan variera stort. Medan vissa arter knappt kräver mer än en fördjupning på en gren eller på en klippa kräver andra fåglar komplexa byggkonstruktioner.

Gemensamt är att de skapas i de habitat som fåglarna lever i och gärna på svårtillgängliga och dolda platser. Den gemensamma nämnaren av material är ett mjukt och varmt underlag som kan vara allt från mossa och löv till fjädrar och ull. 

Generellt är det honan som är byggmästare (enligt uppgifter från RSPB, välgörenhetsorganisationen Royal Society for the Protection of Birds) och här tror experter att med ett fint bo kan honan locka hanen att hjälpa till med föräldraskapet. Vissa fågelarter återanvänder till sina nästen, men många av dem bygger nya inför varje säsong.

Det återstår att se om fåglarna som flyttar in i en av Jans husbilar vill byta till en dubbelaxlad husvagn nästa säsong.

KÄLLA: www.birdbox.se

Pippi på husbilsholkar
Rulla till toppen