Kolla kultrycket!

Regeln ska vara så lång att kopplingen kan vila på den. Ställ regeln på vågen och nolla vågen. Om du inte kan nolla vågen – lägg på minnet hur mycket regeln väger.

Kolla kultrycket!

Publicerad

Lagom är bäst, speciellt när det gäller kultrycket på husvagnen. Trycket kan variera kraftigt men du kan både kolla och justera det enkelt själv.

För högt eller för lågt kultryck är sällan, eller snarare aldrig, bra. Är det för högt kommer
bilens bakdel att tryckas ner för mycket med följd att framdelen lyfts upp. I förlängningen kan det innebära att bromssträckan ökar, att framhjulsdrivna bilar får sämre grepp på drivhjulen och att ekipagets kursstabilitet minskar.

Det innebär även en större påfrestning både på själva dragkroken och på dess infästning i bilen. Har du för lågt kultryck innebär det att bakdelen på bilen lyfts upp vilket får till följd att drivhjulen får minskat grepp på bakhjulsdrivna bilar och såklart att kursstabiliteten minskar.

Hissa upp stödhjulet och låt kopplingens hela vikt vila på regeln (dra i förekommande fall bort regelns vikt). En bra tumregel är att kultrycket ska vara kring 70 kilo. I det här fallet är trycket aningen för lågt.

För att undvika för högt eller för lågt kultryck ska tunga saker lastas i närheten av husvagnens hjul då dessa utgör själva vridningspunkten. Vikt placerad framför hjulen ökar trycket medan vikt placerad bakom hjulen minskar trycket.

En bra tumregel är att kultrycket ska ligga på omkring 70 kilo. De flesta bilar är godkända för den tyngden eller mer, men är du osäker bör du ta reda på vad som gäller för din bil.

Uppgiften hittar du antingen i bilens instruktionsbok, på typskylten på själva kroken eller i registreringsbeviset – om inte kan en märkesverkstad hjälpa dig.

Att mäta kultrycket är enkelt, du behöver bara en träregel i lämplig längd och en vanlig badrumsvåg. Hissa upp husvagnens koppling med hjälp av stödhjulet.

Lägg badrumsvågen under kopplingen och ställ regeln på vågen. Nu nollar du vågen eller kontrollerar hur mycket regeln väger.

Sänk stödhjulet och hissa det till det är helt uppe i luften. Nu kan du läsa av kultrycket på vågen och om du inte kunde nolla vågen måste du dra av regelns vikt.

Om kultrycket är för högt får du flytta om bagage och prylar längre bak i vagnen tills trycket blir lagom. Likadant om trycket är för lågt, då kan du flytta fram prylar i vagnen.

När kultrycket ligger runt 70 kilo kan du lugnt koppla fast vagnen på bilen och njuta av resan.

Bilens maximala kultryck hittar du ibland i bilens instruktionsbok, ibland på själva kroken.

DETTA BEHÖVER DU

• Grov träregel
• Badrumsvåg


Svårighetsgrad:
Mycket enkel

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1671 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 609 fristående campingplatser och 732 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206