Håll rent i gasolskåpet

Fullproppat skåp medför risker. Rent och snyggt för säkerhets skull.

Håll rent i gasolskåpet

Publicerad

Per-Anders Blommefors pekar på risker.

De som plockar gasolskåpet på husbilar och husvagnar fullt med allehanda prylar bör vara medvetna om att de tar en säkerhetsrisk.

På de flesta campingfordon finns ett ventilerat förvaringsskåp för två gasoltuber på vardera elva kilo gasol. Sker ett gasläckage från en sprucken slang eller en brusten rörkoppling, ska gasen rinna ut genom en dräneringsöppning i golvet. Men det kräver då att inget hindrar ett fritt utlopp i öppningen.

Många använder nämligen gasolskåpet som förvaringsplats för allehanda grejer. Där göms ofta den starkt doftande toavätskan, handskar, tvättprylar, vattenslangar och mycket annat som man inte vill ha inne i
fordonet.

Kanske läggs sakerna ovanpå eller emellan gasol-flaskorna och finns det bara en gasflaska i skåpet avsett för två flaskor, blir det gott om plats för diverse saker. Men det gäller att dräneringsöppningen i skåpets golv inte täcks över. Uppstår ett läckage av gasol och golvdräneringen är täppt rinner gasen inte ut utan riskerar att leta sig in i boutrymmet.

Utrustningen måste skyddas från skada.

Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen, betonar vikten av att gasoltuber förvaras på rätt sätt i campingfordon.

– Plockas skåpet fullt med andra saker, finns dessutom risken att gasolutrustningen eller skåpet skadas. Gasolledningar och regulatorer får inte påverkas. Gasflaskor av komposit är också känsligare för åverkan jämfört med stålflaskor.  Ventilationen i skåpet får självfallet inte inskränkas på något sätt, betonar han och lyfter fram vikten av att en täthetskoll av gasolsystemet görs regelbundet.

–Lyckligtvis är också många noga med att alltid göra en täthetskontroll i samband med besiktningen av fordonet, avslutar Per-Anders Blommefors.

ATT TÄNKA PÅ

• Det finns inga lagstadgade regler eller myndighetskrav för gasolinstallation i fritidsfordon. Däremot kan felmonterad gasolutrustning som orsakar skada medföra ansvarstagande för den som utfört installationen på ett felaktigt sätt.


• Gasol är tyngre än luft och rinner vid läckage ut genom en dräneringsöppning i gasolskåpets golv.


• Läs på hur du ska hantera flaskbyte, påfyllning och läckage. 


• Ta med bruksanvisningen på resan.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1712 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 769 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2022-07

  • Husvagn & Camping 2022-06

  • Husvagn & Camping 2022-05

  • Campingkatalogen 2022

  • Husvagn & Camping 2022-04

  • Husvagn & Camping 2022-03

  • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206