Personligare husbil – så byter du matta själv

Publicerad

När du gett upp försöken att få bort fläckarna på mattorna i campingfordonet är det nya som gäller. Då får du samtidigt en chans att göra din kära ägodel mer personlig. Så här gick det till när vi bytte matta på egen hand.

Det finns mycket på tillvalslistan när du ska beställa en ny husbil eller husvagn. Formsydda, ljusa mattor hör dit. Som nya är de väldigt fina, men sällan efter ett par säsonger. Kaffe, te och spill från matlagningen har gett fläckar som aldrig går bort.

Vem skulle lägga in en nästan vit, enfärgad heltäckningsmatta hemma i köket?

1. Markering med nålar funkar inte.

2. Först användes originalmattan som mall. Kanterna markerades med tuschpenna. Vi lade till 20–30 mm när delarna klipptes ut.

Idag finns det många företag som specialiserat sig på att sälja mattor till campingfordon i allmänhet och husbilar i synnerhet.

Det finns ofta färdiga mallar till de vanligaste modellerna och du kan välja färg och köpa direkt på nätet eller beställa hem prover för att försäkra dig om både nyans och kvalitet.

Vi lyckades inte hitta någonting som passade vår smak utan valde en helt annan, men mer komplicerad metod.

Istället för en vanlig heltäckningsmatta beställde vi en vävd matta i en butik i närheten. Redan beställningen blev lite speciell eftersom den matta vi ville ha bara fanns i bestämda mått.

3. När det var möjligt använde vi mattans färdiga kanter utan limma dem.

Det här hade försäljaren varit med om tidigare. Vi hämtade in de gamla mattorna från husbilen samtidigt som säljaren markerade mattans mått med tejp på golvet. Det blev en stunds pussel innan alla bitar var på plats.

På en vävd, mönstrad matta måste ju alla delar ligga rätt om slutresultatet ska bli bra. Nästan alla husbilsmattor är langetterade, det vill säga kantade med en tät söm. Det fungerar bra på tjockare mattor, framför allt om de har en stadig baksida.

– Men på en vävd matta är risken stor att langetteringen drar ihop kanten så att mattan inte ligger snyggt på golvet, berättade säljaren och föreslog istället att vi skulle limma kanterna.

4. Du klarar hela jobbet med en bra sax, kontaktlim och engångspenslar.

Dessa måste skyddas på något sätt, risken är annars stor att de fransar sig. Fördelen med limning är också att det är ett enkelt gör det själv-jobb. Nåja, kanske inte enkelt, men i varje fall möjligt.

Efter några veckor levererades mattan. Det blev lite av julafton att lägga ut den på golvet hemma och börja pussla med de gamla mattbitarna. Hur var det vi tänkte?

Vi gjorde de två minsta mattorna först. På toaletten och framför sängarna fanns två mattor som inte syntes så mycket och eventuella missar skulle bli enkla att dölja.

5. Mattan i sittgruppen ändrades en hel del mot original och därför gjordes en ny mall av täckpapp.

Inledningsvis markerade vi måtten på den nya mattan med nålar på framsidan. Metoden kasserades snabbt. Risken var för stor att några nålar skulle ramla bort under arbetet och då hade det blivit det svårt att få till alla runda hörn och ojämna kanter.

Istället vände vi på mattan, använde de gamla bitarna som mall och ritade av dem med en kraftig tuschpenna på avigsidan av den nya mattan. Vi kontrollerade förstås först att färgen inte gick igenom.

Konsekvent lade vi till några millimeter på mallarna eftersom den gamla mattan inte låg tajt mot väggarna någonstans.

6. Originalmattan hade rundade hörn. Den nya mattan skulle ha sett bättre ut med skarpa vinklar.

Däremot valde vi att följa formen exakt, vilket var ett misstag. Hörn och avslutningar hade blivit snyggare med skarpa vinklar. Med en kraftig sax klipptes de nya delarna med ungefär 25 mm marginal för limningen. Efter det gjorde vi hack och urtag för alla runda kanter och hörn.

Här gällde det att ha tungan rätt i munnen och vara noggrann. Om klippen hade blivit för djupa hade det varit risk att mattan skulle fransa sig.

Vi använde traditionellt kontaktlim längs kanterna, dels för att vi litar på att limmet inte släpper med tiden, men även för att det är snabbare att arbeta med.

7. Nu täcker mattan hela golvet mellan framstolarna utan störande glipor runt handbromsen.

Nackdelen är att det inte går att justera vikningen om den blir fel och – naturligtvis – lukten. Se till att fönster och dörrar står öppna under arbetet. Ta några kanter i taget.

Kontaktlim beter sig annorlunda på tyg jämfört med andra material så testa tekniken på några överblivna matt-bitar först. Min erfarenhet är att limmet bara behöver torka några minuter innan du kan börja vika in kanten.

Det här är ett avgörande steg för slutresultatet.

8. Var noggrann i hörnen. Testa tekniken på några provbitar innan du sätter saxen i den matta som ska ligga på golvet.

Tänk igenom var du ska börja. Det kan vara klokt att först ta alla skarpa ytterhörn innan du fortsätter med runda hörn och raka linjer. I vissa fall kanske man kan använda den nya mattans befintliga kantning till delar av de raka linjerna.

Under bordet i sittgruppen hade den ursprungliga mattan en skarv mot soffan med bilbälten. Nu passade vi på att flytta den 90 grader. Då döljs skarven av bordsbenet och stör mindre, eftersom passagerarna sällan sitter i sidosoffan.

9. Runda kanter kräver många klipp. Vik in flikarna så mycket att det inte finns lösa trådar på rätsidan.

Tidigare var mattan grovt tillskuren mellan de främre stolarna. Nu ligger den tätare mot dem och täcker dessutom kanten mellan förarstol och handbroms.

Mattan i hytten är så lång att den går in under bodelsmattan. Det fungerar väldigt bra då den är betydligt tunnare än originalet.

Det här innebär många fördelar: Mattan blir lättare att lyfta ut, samtidigt som strukturen gör den enklare att dammsuga. Golvvärmen tränger igenom bättre när mattan är tunnare. Men viktigast, den ser inte smutsig ut redan efter en dag på väg och dessutom har vi fått en mer personlig husbil.

10. Klappat och klart och nu har vi fått en betydligt mer personlig husbil.

FAKTA

Pris: Vävd matta, 6 000 kronor. 
Arbetsredskap: Kontaktlim, engångspenslar, bra sax och brytbladskniv. Eventuellt täckpapp eller liknande för att göra mallar om du inte kopierar originalmattorna. Om du väljer en annan typ av matta rekommenderas langettering.

 • GDS: Sy egna gardiner

  GDS: Sy egna gardiner

  Att sy egna gardiner är ett av de allra enklaste knepen för att ge ett lyft åt inredningen samtidigt som man sätter en personlig prägel på husvagnen. Jobbet klarar du enkelt själv och kostnaden behöver inte bli speciellt hög.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2022-11-01 07:27

 • Gör mer plats i köket!

  Gör mer plats i köket!

  Redan efter den första resan i husbilen inser många att det visserligen var bra med en extra gasollåga på spisen, men att samtidigt en bänkyta som skulle behövts försvann – för att ta ett exempel.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-07-11 07:52

 • Gör det själv: Extra hyllplan!

  Gör det själv: Extra hyllplan!

  Fritidsfordon kommer färdiga. Den som köper en ny husbil eller husvagn kan göra en del tillval, men inte ens då blir det perfekt. Det är då man får plocka fram ett gammalt ordspråk – själv är bäste dräng.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-20 07:58

 • Vatten och vård ger markiser långt liv

  Vatten och vård ger markiser långt liv

  Egentligen är det enkelt att hålla markiser och förtält till fritidsfordon fräscha och fina: spola av dem regelbundet och ta bort smutsfläckar så fort du upptäcker dem.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-13 07:30

 • Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Saknar du ugn i husbilen, men vill du ändå kunna värma bake off-bröd eller en kaka? Skaffa en Omniaugn som ställs på gasolplattan och baka egna godsaker. Så här gör du!

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-04-23 06:39

 • Tvätta solcellerna!

  Tvätta solcellerna!

  Att installera solceller på husbilen är populärt för att kunna resa off-grid utan tillgång till el-stolpe. Men hur håller man solcellerna fräscha och hur försiktig måste man vara vid en rengöring? Vi klättrar upp på taket och snyggar till solcellerna med svamp och ljummet vatten.

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-03-14 07:50

 • Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Den där extra hyllan, en ny placering av tv-skärmen eller bara ett par extra krokar för handdukarna – ibland behöver du modifiera husvagnen. Men hur fäster man saker bäst?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-12-15 07:05

 • Håll koll på prylarnas vikt!

  Håll koll på prylarnas vikt!

  Inte kan väl bestick, toalettartiklar och kläder väga så mycket? Jo, och det kan bli rätt så många kilon. Bara mat och måltidsdryck för fyra personer under några dagar kan lätt väga uppemot 30 kg, och allt ska ingå i vagnens totalvikt.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-11-25 07:52

 • Håll rent i gasolskåpet

  Håll rent i gasolskåpet

  De som plockar gasolskåpet på husbilar och husvagnar fullt med allehanda prylar bör vara medvetna om att de tar en säkerhetsrisk.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-11-22 07:00

 • Så gör du: Tvättstuga under färd

  Så gör du: Tvättstuga under färd

  Är man ute på vägarna en längre tid utan att ta in på en camping kan det vara svårt att sköta sin tvätt. Men det går att lösa problemet med hjälp av en hink medan du är på rull.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-10-25 07:17

 • Vad är rätt kultryck?

  Vad är rätt kultryck?

  Gäller det typade eller det faktiska kultrycket? Och får jag dra en husvagn som är godkänd för 100 kilo om min bil bara är anpassad för 90 kilo?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-09-15 07:36

 • Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Med en elektrisk tömningsventil tömmer du gråvattentanken med en enkel knapptryckning inifrån husbilen. Vi ger tips om hur du monterar en sådan ventil.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-08-09 07:54

 • Gör det själv: Kyl ned kylen!

  Om mjölken inte håller sig riktigt kall kan det bero på att det blir för varmt bakom kylskåpet. En termostatstyrd fläkt monterar du snabbt själv och problemet är ur världen.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-05-20 07:15

 • Kolla kultrycket!

  Kolla kultrycket!

  Lagom är bäst, speciellt när det gäller kultrycket på husvagnen. Trycket kan variera kraftigt men du kan både kolla och justera det enkelt själv.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-02-23 07:02

 • Listig belysning med LED

  Listig belysning med LED

  Vill du bara ha lite ledbelysning eller kanske ett stämningsfullt ljus – då kan en LED-list monterad på hyllan ovanför förarplatsen var lösningen.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-01-25 07:46

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206