Tvätta solcellerna!

Trots att husbilen stått utomhus under hela vintern sitter den mesta smutsen på materialet runtomkring och själva solcellerna är renast.

Tvätta solcellerna!

Publicerad

En fleecefilt som skydd mellan stege och lack gör att du undviker repor.

Att installera solceller på husbilen är populärt för att kunna resa off-grid utan tillgång till el-stolpe. Men hur håller man solcellerna fräscha och hur försiktig måste man vara vid en rengöring? Vi klättrar upp på taket och snyggar till solcellerna med svamp och ljummet vatten.

Det första tecknet på att solcellerna är smutsiga är att de laddar betydligt sämre när det är mulet ute. Vid soligt väder har påväxten av alger och smuts inte lika stor betydelse då solpanelerna klarar av att ladda batteriet även när det finns ett måttligt lager av smuts på ytan.

Står bilen däremot ofta uppställd under ett träd eller utomhus under vintern kan det vara smart att då och då tvätta av solcellerna för att undvika sämre laddningseffekt.

En bra sak är att det inte behövs några särskilda kemikalier, det duger gott med en tvättsvamp och ljummet vatten. Sitter smutsen hårt kan man hälla i några droppar diskmedel för att få den att släppa.

Tvätta solcellerna metodiskt från den ena sidan till den andra.

Enklast är att använda en stege som man försiktigt lutar mot bilen för att nå upp på taket. Vira gärna in stegens ändar i en filt – fleece eller ull spelar ingen roll – och klättra upp för att nå ända in till takets mitt.

Flytta sedan stegen runt bilen och tvätta konsekvent bort smutsen åt samma håll så att det smutsiga vattnet rinner bort från solcellerna. Skölj svampen ofta för att undvika repor och arbeta dig konsekvent från en sida av taket till den andra.

Ofta sitter alger och mossor hårdare på ytorna runt panelerna än mitt i. När all smuts är borta spolar du av taket med rent vatten med hjälp av en trädgårdsslang.

Spola sedan av med hjälp av en trädgårdsslang.

Räkna med att upprepa proceduren ett par gånger per säsong, en gång på våren och ytterligare en gång mitt i sommaren. Ju mer pollen, löv och algpåväxt desto tätare behöver du göra rent.

Tvätta sedan solcellerna en sista gång innan du ställer av husbilen för säsongen och förvara den under tak eller under en skyddande presenning.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2023-02

  • Husvagn & Camping 2022-12

  • Husvagn & Camping 2022-11

  • Husvagn & Camping 2022-10

  • Husvagn & Camping 2022-09

  • Husvagn & Camping 2022-08

  • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206