Vatten och vård ger markiser långt liv

Veva ut markisen maximalt och lås stödbenen i ett läge så att taket lutar så mycket som möjligt.

Vatten och vård ger markiser långt liv

Publicerad

Egentligen är det enkelt att hålla markiser och förtält till fritidsfordon fräscha och fina: spola av dem regelbundet och ta bort smutsfläckar så fort du upptäcker dem.

–Det är alltid mycket lättare att få bort fågelspillning, kåda och frömjöl om du inte låter det torka fast i sommarsolen, säger Jonas Rodriguez, försäljningschef på Dometic Outdoor, en av de största leverantörerna av markiser och förtält till husbilar.

Moderna markiser är oftast tillverkade av genomfärgad akryl. Materialet klarar mycket utan att blekas och behåller sin vattentålighet över lång tid. Men naturligtvis påverkas det av både sol, regn och vind.

Det kan dessutom vara väldigt stor skillnad mellan hur vi använder markiser och förtält. Husbilsägare som färdas mycket kanske bara rullar ut markisen någon enstaka gång på hela sommaren medan säsongscamparen har ett förtält som står uppsatt från april till oktober.

Kontrollera funktionen i utvikning och leder. Inspektera väven. Spana efter slitage, revor och fläckar som kan behöva speciella insatser.
HÖGER: Ta fram en stabil trappstege, en mjuk borste på långt skaft, en hink med ljummet vatten och lämpligt rengöringsmedel, några trasor och lite smörjning till lederna på stativet.

– Jag tycker egentligen att man ska tvätta väven minst en gång per säsong, förklarar Jonas Rodriguez. Om husbilen eller husvagnen ska vara avställd över vintern är det bra om tyget är rent och torrt före vintervilan. Tar du för vana att göra rent ordentligt på hösten kan det räcka med akuta insatser om du upptäcker fläckar, fågelspillning och annat under sommarhalvåret.

Det finns många olika specialpreparat för markisrengöring i tillbehörshyllorna hos husvagns- och husbilsförsäljare. Jonas höjer ett varningens finger för att använda skarpare medel, som kanske gör rent snabbt, men i längden skadar väven.

Borsta eller dammsug ovansidan av markisen så du får bort damm och lös smuts.

Jonas Rodriguez, försäljningschef på Dometic Outdoor har koll på hur markisen ska skötas.

– Titta inte bara på taket på tältet eller markisen, säger Jonas. Inspektera också insidan emellanåt. Det finns reparationssatser för att enkelt och snabbt laga revor och hål, men precis som med rengöringen är det viktigt att göra det direkt när du upptäcker en skada.

– Håll också koll på stativet! Ett förtält med ett rörstativ är en ganska enkel konstruktion, men en markis är mer komplicerad, med rörliga leder, invändiga fjädrar, utvevningsmekanism och ibland eldrift. 

– Kontrollera så att det inte blivit glapp eller uppstått någon typ av korrosion någonstans, fortsätter Jonas. Om lederna gnisslar och går trögt kan du behöva smörja med ett lämpligt preparat. Titta efter i bruksanvisningen vad som passar just din markis.

Torka av stativet med en fuktig, mjuk trasa. Använd rengöringsmedel om det behövs. Smörj och kontrollera om lederna kärvar eller gnisslar.
HÖGER: Spola av markisen med en vattenslang. Använd inte högtryckstvätt!

Markiser och förtält hanteras ofta på helt olika sätt. Det finns flera företag som är specialiserade på att tvätta och impregnera förtält. När det gäller fast monterade markiser är det nästan alltid enklast att tvätta dem där de sitter.

Välj en fin dag med bra torkväder, för den rengjorda markisen bör vara torr när du vevar in den. Men undvik att arbeta i direkt solljus.

Skölj av allt tvättmedel och låt sedan markisen torka ordentligt innan du drar in den.
HÖGER: Kontrollera funktionen i täckplåtar och låsning i samband med att du vevar in markisen.

KNEP MOT FLÄCKAR OCH MÖGEL

• Använd radergummi för att få bort små fläckar. Med mattpiska eller dammsugare kan du få bort pollen och annat löst skräp.
• Testa vinägervatten mot mögel och smutsfläckar.
• Fågelspillning kan både ha en frätande effekt och ge missfärgningar i duken. Avlägsna spillning så snabbt som möjligt och rengör markistyget. Om det just hänt kan det räcka med att torka med en fuktig trasa. Intorkad spillning kan skrapas bort varsamt. Borsta sedan försiktigt med en mjuk, torr borste. Gnugga inte för hårt – då kan duken skadas. Det kan hjälpa att behandla med lösningar med vinäger eller ättika, alternativt galltvål eller fintvättmedel.
•  Markiser är normalt impregnerade. Duken blir då regntålig, men också lättare att göra ren. På lång sikt kan impregneringen tappa effekt. Du kan förbättra den med preparat som du lägger på när markisen är rengjord.

 • Klä om dynorna!

  Klä om dynorna!

  Gardiner är enklast om du vill sätta en egen prägel på din gamla husvagn/husbil. Ännu mer personligt blir det om du klär om dynorna. Välj ett tyg som passar dig och sätt igång, själva sömnaden är egentligen inte så svår.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2022-12-13 07:20

 • GDS: Sy egna gardiner

  GDS: Sy egna gardiner

  Att sy egna gardiner är ett av de allra enklaste knepen för att ge ett lyft åt inredningen samtidigt som man sätter en personlig prägel på husvagnen. Jobbet klarar du enkelt själv och kostnaden behöver inte bli speciellt hög.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2022-11-01 07:27

 • Gör mer plats i köket!

  Gör mer plats i köket!

  Redan efter den första resan i husbilen inser många att det visserligen var bra med en extra gasollåga på spisen, men att samtidigt en bänkyta som skulle behövts försvann – för att ta ett exempel.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-07-11 07:52

 • Gör det själv: Extra hyllplan!

  Gör det själv: Extra hyllplan!

  Fritidsfordon kommer färdiga. Den som köper en ny husbil eller husvagn kan göra en del tillval, men inte ens då blir det perfekt. Det är då man får plocka fram ett gammalt ordspråk – själv är bäste dräng.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-20 07:58

 • Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Saknar du ugn i husbilen, men vill du ändå kunna värma bake off-bröd eller en kaka? Skaffa en Omniaugn som ställs på gasolplattan och baka egna godsaker. Så här gör du!

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-04-23 06:39

 • Tvätta solcellerna!

  Tvätta solcellerna!

  Att installera solceller på husbilen är populärt för att kunna resa off-grid utan tillgång till el-stolpe. Men hur håller man solcellerna fräscha och hur försiktig måste man vara vid en rengöring? Vi klättrar upp på taket och snyggar till solcellerna med svamp och ljummet vatten.

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-03-14 07:50

 • Personligare husbil – så byter du matta själv

  Personligare husbil – så byter du matta själv

  När du gett upp försöken att få bort fläckarna på mattorna i campingfordonet är det nya som gäller. Då får du samtidigt en chans att göra din kära ägodel mer personlig. Så här gick det till när vi bytte matta på egen hand.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-03-04 07:21

 • Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Den där extra hyllan, en ny placering av tv-skärmen eller bara ett par extra krokar för handdukarna – ibland behöver du modifiera husvagnen. Men hur fäster man saker bäst?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-12-15 07:05

 • Håll koll på prylarnas vikt!

  Håll koll på prylarnas vikt!

  Inte kan väl bestick, toalettartiklar och kläder väga så mycket? Jo, och det kan bli rätt så många kilon. Bara mat och måltidsdryck för fyra personer under några dagar kan lätt väga uppemot 30 kg, och allt ska ingå i vagnens totalvikt.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-11-25 07:52

 • Håll rent i gasolskåpet

  Håll rent i gasolskåpet

  De som plockar gasolskåpet på husbilar och husvagnar fullt med allehanda prylar bör vara medvetna om att de tar en säkerhetsrisk.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-11-22 07:00

 • Så gör du: Tvättstuga under färd

  Så gör du: Tvättstuga under färd

  Är man ute på vägarna en längre tid utan att ta in på en camping kan det vara svårt att sköta sin tvätt. Men det går att lösa problemet med hjälp av en hink medan du är på rull.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-10-25 07:17

 • Vad är rätt kultryck?

  Vad är rätt kultryck?

  Gäller det typade eller det faktiska kultrycket? Och får jag dra en husvagn som är godkänd för 100 kilo om min bil bara är anpassad för 90 kilo?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-09-15 07:36

 • Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Med en elektrisk tömningsventil tömmer du gråvattentanken med en enkel knapptryckning inifrån husbilen. Vi ger tips om hur du monterar en sådan ventil.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-08-09 07:54

 • Gör det själv: Kyl ned kylen!

  Om mjölken inte håller sig riktigt kall kan det bero på att det blir för varmt bakom kylskåpet. En termostatstyrd fläkt monterar du snabbt själv och problemet är ur världen.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-05-20 07:15

 • Kolla kultrycket!

  Kolla kultrycket!

  Lagom är bäst, speciellt när det gäller kultrycket på husvagnen. Trycket kan variera kraftigt men du kan både kolla och justera det enkelt själv.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-02-23 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206