Gör det själv: Extra hyllplan!

Allt material som behövs för att göra extra hyllplan: Tunt kryssfaner, kvartsstav, ytterhörnlist, häftpistol, klammer och lim. Några små träskruvar tillkommer om du vill kunna ta bort hyllan.

Gör det själv: Extra hyllplan!

Publicerad

Fritidsfordon kommer färdiga. Den som köper en ny husbil eller husvagn kan göra en del tillval, men inte ens då blir det perfekt. Det är då man får plocka fram ett gammalt ordspråk – själv är bäste dräng.

För egen del började egentligen irritationen över den opraktiska inredningen i husbilen med det ständiga kaos som uppstod i de stora överskåp som fanns i såväl sovrummet som i köket. Stora skåp rymmer mycket, men ibland så många pinaler att det är svårt att se vad du egentligen stoppat in där.

Värst blev det i skåpen över sängarna, där mestadels svarta sportkläder var helt omöjliga att hålla ordning på. Varje gång en svart träningströja saknades fick alla plagg landa fritt utspridda på sängen, för det var först då som rätt pinal blev synlig.

Funderingar på att bygga om förvaringsutrymmen helt och hållet har funnits. Den här gången nöjer vi oss med ett enklare projekt – vi gör egna hyllor till tre överskåp – för att i nästa utgåva av Husvagn & Camping ta oss an ett annat, vanligt förekommande bekymmer, bristen på avställningsytor i köket. 

Det är tämligen enkelt att på egen hand göra nya hyllplan till överskåp. I princip består de av rektangulära skivor av lämpligt material.

Vi valde extremt lätt kryssfaner på 3 millimeter. Dessa håller naturligtvis inte för någon högre belastning, men genom att limma fast hörnlister och kvartsstavar blir konstruktionen tillräckligt stark för ändamålet.

Bilderna här intill visar, steg för steg, hur vi utförde arbetet. Var uppmärksam på variationer på skåpens innermått. En kraftigt svängd lucka kan till exempel skapa utrymme för ett djupare hyllplan. Gör mallar av kartong och fäst dem med tejp för att kontrollera din konstruktion innan du börjar arbeta.

När du gjort en mall eller mätt upp utrymmet noga limmar du fast en ytterhörnlist i hyllans framkant. Några häftklamrar säkrar fogen.

Testa längden på klamrarna och kraften i häftpistolen innan du drar i gång. För långa klamrar riskerar att gå igenom på motsatt sida.

Mät noga och markera var kvartsstaven ska sitta inne i skåpet. Förborra och försänk skruvhål i listen. Limma fast den på hyllplanet och skruva fast hyllan i skåpet när limmet torkat.

Det nya hyllplanet är cirka 5 centimeter djupare än det som sitter i nästa skåp. Eftersom skåpluckan buktar in mot bilen finns det gott om plats för den nya konstruktionen.

Med extra hyllplan blir det mycket enklare att hålla ordning i överskåpen i sovavdelningen.

Skåpen på motsatt sida har inte fått extra hyllplan ännu.

KOSTNAD

• 4-millimeters plywood – hel skiva kostar 350 kronor på Bauhaus. Måtten är 122 x 244 centimeter och då har du material till många hyllplan eller lådor och andra trevliga konstruktioner.
• Hörnlist, målad furu, 21 x 21 millimeter, 2,5 meter kostar 200 kronor. Lackad ek, 27 x 27 millimeter med samma längd kostar 369 kronor.
• Det behövs en sträng lim på varje hylla, fyra passande träskruvar och några häftklamrar för att fixera listerna.
• Materialkostnad totalt cirka 600 kronor, vilket motsvarar mindre än 50 kronor per hyllplan.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2023-02

  • Husvagn & Camping 2022-12

  • Husvagn & Camping 2022-11

  • Husvagn & Camping 2022-10

  • Husvagn & Camping 2022-09

  • Husvagn & Camping 2022-08

  • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206