Så snyggt att man skulle kunna tro att avlastningsbordet tillhör husbilens grundutrustning, men icke. Detta har vi snickrat till på egen hand.

Gör mer plats i köket!

Publicerad

Redan efter den första resan i husbilen inser många att det visserligen var bra med en extra gasollåga på spisen, men att samtidigt en bänkyta som skulle behövts försvann – för att ta ett exempel.

Än mer tokigt blir det när både spis och diskho är placerade så att köksbänkens enda avställningsytor finns längst ut mot ytterväggen. Har den som konstruerat köket på det här sättet någonsin lagat mat?

Onödig fråga, egentligen. Det räcker att kolla andra detaljer i köket: Såväl vattenkran som diskho är monterade bara millimeter från väggen mot sittgruppen. Det finns inte fingrar som är så smala att de klarar att torka rent i springorna. 

Bristen på avställningsytor i ett husbilskök är också vida känd och det vimlar av förslag till lösningar på olika internetforum. Vår grundidé till detta projekt kommer därifrån.

Mellan köket och sittgruppen finns nämligen ett outnyttjat utrymme – kanske inte på alla modeller, men på många. Den enklaste lösningen är att köpa ett billigt hyllplan och fyra tunna konsoler av metall som du skruvar fast i skivan mellan kök och sittgrupp. Kapa hyllan i lagom längd och fäst den på konsolerna. Klart!

Vi ville dock ha en lite mer sofistikerad lösning. På Clas Ohlson hittade vi en stavlimmad ekskiva för endast 200 kronor. Okej, det gick åt lite sandpapper och en skvätt lack, men det fanns redan på hyllan i förrådet.

Vi sätter emellertid ingen prislapp på själva arbetstiden. Räknar vi in den, ja då kan det bli dyrt för den som är extra noggrann. Hur gick vi då till-väga?

Arbetsmetoden visar vi upp här intill. Göra mallar? Javisst, gör dem detaljerade av kartong för att undvika att göra fel när det blir skarpt läge. Det kan nämligen vara svårt att exempelvis se vilken höjd hyllan ska ha utan att testa innan du börjar arbeta.

Ha i åtanke att ek är förhållandevis hårt och att risken är stor att det flisar sig när du använder såg eller rasp. Det blev en hel del extra slipande innan vi insåg det. 

Hur blev då resultatet? Jodå, redan under första husbilsresan visade det sig att konstruktionen fungerade precis som det var tänkt – med en skillnad: trots att den är enkel att ta bort sitter den så stabilt att den får vara kvar så länge vi bara är två i fordonet.

Redo att sätta igång. Hobbyskivan av stavlimmad ek fanns på Clas Ohlson. Allt annat hittade jag hemma: sticksåg, rasp, sandpapper, slipmaskin, arbetsbänk, pensel och en gammal burk med golvlack.

Konsolerna kräver noggrann mätning och lite tankeverksamhet. Genom att göra en mall kunde jag kontrollera både mått och symmetri på konstruktionen.

Sticksågen spar mycket tid om du är noga med att följa strecken. Ta det försiktigt så går det bra, trots att ek är ett hårt material.

Räkna med lite efterarbete för att få till de runda formerna på konsolerna. En halvrund trärasp är perfekt.

Fortsätt med grovt sandpapper. Det tar sin tid, men om du steg för steg går till finare papper blir slutresultatet bäst.

För att få en extra tålig bordsskiva lackades också ytan tre gånger med lätt slipning mellan varje lager.

För att inte få onödiga spänningar i konstruktionen tryckte vi ner konsolerna på väggskivan och passade in hyllplanet på dem. Först då förborrade vi för två skruvar i varje konsol.

Första testet! Avlastningsbordet är lättare än väntat att få på plats – och sitter väldigt stabilt.

KOSTNAD

• Stavlimmad ekskiva, 300 x 1 200 x 18 mm, 200 kronor hos Clas Ohlson
• Båtlack 0,75 liter, 12 kronor på Rusta
• Slippapper, pensel och fyra träskruvar till konsolerna, cirka 100 kronor
• Totalpris lite drygt 300 kronor

 • Klä om dynorna!

  Klä om dynorna!

  Gardiner är enklast om du vill sätta en egen prägel på din gamla husvagn/husbil. Ännu mer personligt blir det om du klär om dynorna. Välj ett tyg som passar dig och sätt igång, själva sömnaden är egentligen inte så svår.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2022-12-13 07:20

 • GDS: Sy egna gardiner

  GDS: Sy egna gardiner

  Att sy egna gardiner är ett av de allra enklaste knepen för att ge ett lyft åt inredningen samtidigt som man sätter en personlig prägel på husvagnen. Jobbet klarar du enkelt själv och kostnaden behöver inte bli speciellt hög.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2022-11-01 07:27

 • Gör det själv: Extra hyllplan!

  Gör det själv: Extra hyllplan!

  Fritidsfordon kommer färdiga. Den som köper en ny husbil eller husvagn kan göra en del tillval, men inte ens då blir det perfekt. Det är då man får plocka fram ett gammalt ordspråk – själv är bäste dräng.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-20 07:58

 • Vatten och vård ger markiser långt liv

  Vatten och vård ger markiser långt liv

  Egentligen är det enkelt att hålla markiser och förtält till fritidsfordon fräscha och fina: spola av dem regelbundet och ta bort smutsfläckar så fort du upptäcker dem.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-13 07:30

 • Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Saknar du ugn i husbilen, men vill du ändå kunna värma bake off-bröd eller en kaka? Skaffa en Omniaugn som ställs på gasolplattan och baka egna godsaker. Så här gör du!

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-04-23 06:39

 • Tvätta solcellerna!

  Tvätta solcellerna!

  Att installera solceller på husbilen är populärt för att kunna resa off-grid utan tillgång till el-stolpe. Men hur håller man solcellerna fräscha och hur försiktig måste man vara vid en rengöring? Vi klättrar upp på taket och snyggar till solcellerna med svamp och ljummet vatten.

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-03-14 07:50

 • Personligare husbil – så byter du matta själv

  Personligare husbil – så byter du matta själv

  När du gett upp försöken att få bort fläckarna på mattorna i campingfordonet är det nya som gäller. Då får du samtidigt en chans att göra din kära ägodel mer personlig. Så här gick det till när vi bytte matta på egen hand.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-03-04 07:21

 • Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Den där extra hyllan, en ny placering av tv-skärmen eller bara ett par extra krokar för handdukarna – ibland behöver du modifiera husvagnen. Men hur fäster man saker bäst?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-12-15 07:05

 • Håll koll på prylarnas vikt!

  Håll koll på prylarnas vikt!

  Inte kan väl bestick, toalettartiklar och kläder väga så mycket? Jo, och det kan bli rätt så många kilon. Bara mat och måltidsdryck för fyra personer under några dagar kan lätt väga uppemot 30 kg, och allt ska ingå i vagnens totalvikt.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-11-25 07:52

 • Håll rent i gasolskåpet

  Håll rent i gasolskåpet

  De som plockar gasolskåpet på husbilar och husvagnar fullt med allehanda prylar bör vara medvetna om att de tar en säkerhetsrisk.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-11-22 07:00

 • Så gör du: Tvättstuga under färd

  Så gör du: Tvättstuga under färd

  Är man ute på vägarna en längre tid utan att ta in på en camping kan det vara svårt att sköta sin tvätt. Men det går att lösa problemet med hjälp av en hink medan du är på rull.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-10-25 07:17

 • Vad är rätt kultryck?

  Vad är rätt kultryck?

  Gäller det typade eller det faktiska kultrycket? Och får jag dra en husvagn som är godkänd för 100 kilo om min bil bara är anpassad för 90 kilo?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-09-15 07:36

 • Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Med en elektrisk tömningsventil tömmer du gråvattentanken med en enkel knapptryckning inifrån husbilen. Vi ger tips om hur du monterar en sådan ventil.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-08-09 07:54

 • Gör det själv: Kyl ned kylen!

  Om mjölken inte håller sig riktigt kall kan det bero på att det blir för varmt bakom kylskåpet. En termostatstyrd fläkt monterar du snabbt själv och problemet är ur världen.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-05-20 07:15

 • Kolla kultrycket!

  Kolla kultrycket!

  Lagom är bäst, speciellt när det gäller kultrycket på husvagnen. Trycket kan variera kraftigt men du kan både kolla och justera det enkelt själv.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-02-23 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206