GDS: Sy egna gardiner

Se där – den första gardinen är på plats, vilket ger ett lite annorlunda utseende även utifrån.

GDS: Sy egna gardiner

Publicerad

Att sy egna gardiner är ett av de allra enklaste knepen för att ge ett lyft åt inredningen samtidigt som man sätter en personlig prägel på husvagnen. Jobbet klarar du enkelt själv och kostnaden behöver inte bli speciellt hög.

Köper du en vagn som har ett par år eller mer på nacken kan det vara skönt att låta den få sin egen prägel och samtidigt muntra upp den ibland trista inredningen. Att byta ut gardinerna är en bra start och då är det klokt att tänka efter en aning.

Vill du ha enfärgade eller mönstrade? Ska det vara tunna, tjocka eller något mellanting? Tyg i en diskret kulör kan lätt smälta in i resten av inredningen, å andra sidan kan vissa interiörer behöva en färgklick. 

Tunna tyger släpper igenom ganska mycket ljus och ger samtidigt ett visst insynsskydd, medan tjocka effektivt kan stänga ute ljuset och hindra insyn nästan lika bra som en rullgardin. Efter att i flera år ha haft tunna, vita gardiner ovanför spisen, och ljusblåa omönstrade till övriga fönster, var det dags för något fräschare.

Valet stod mellan ett ljust tyg med tryckta mönster av rådjur och svart tyg med en färgsprakande prickig dekoration. Rådjuren var trevliga men baksidan såg ganska trist ut och det blev därför det andra alternativet.

Inled med att plocka ned samtliga gardiner som ska bytas. Hur de sitter fast varierar mellan olika märken, men i de allra flesta fall är det enkelt att klura ut. Just dessa hade glidhakar monterade på ett fastsytt veckband och hakarna var lätta att trä av från skenan i vagnen.

Börja med att sy en sicksacksöm runt kanterna för att tyget inte ska repa upp sig. Använd den gamla gardinen som mall och sy samma antal fållar som originalet har.

Nästa steg är att mäta upp tyget. Antingen kör du på fri hand med måttband eller också lägger du ut de gamla gardinerna på tyget och har dem som mallar. Glöm dock inte att lägga till någon centimeter för sömmar.

Nu är det dags att plocka fram symaskinen och en vanlig enkel hushållsmaskin räcker gott för detta arbete. Börja med att sy en sicksacksöm längs kanterna för att tyget inte ska kunna repa upp sig.

Var och hur många fållar du behöver sy kan du se på de gamla gardinerna. Här nöjde vi oss med en smal fåll i nederkant och en lite bredare i ovankant.

Nu kommer det knepigaste partiet och det är att montera glidhakarna. Du kan flytta över veckbanden från den gamla gardinen men de är ofta ömtåliga och risken att du skadar dem är stor. Man kan också sy dit nya veckband, vilka finns att köpa i tygaffärer och vissa husvagnstillbehörsbutiker.

Det tredje alternativet är lite pilligare och då syr du helt enkelt fast hakarna direkt i tyget för hand, ungefär som du syr fast knappar i en skjorta. Tänk på att inte ha för långt avstånd mellan dem, för då kommer gardinen att se säckig ut. Fortsätt med resten av våderna, montera dem i vagnen och njut av resultatet.

 

GUIDE

DETTA BEHÖVER DU: Tyg, måttband, tråd, eventuellt även gardinveckband och glidhakar (samt en symaskin förstås).
KOSTNAD: Gardintyg kan du hitta från 70 kronor per meter.
SVÅRIGHETSGRAD: Enkel – kan du lappa ett par jeans kan du sy gardiner till husvagnen.

 • Klä om dynorna!

  Klä om dynorna!

  Gardiner är enklast om du vill sätta en egen prägel på din gamla husvagn/husbil. Ännu mer personligt blir det om du klär om dynorna. Välj ett tyg som passar dig och sätt igång, själva sömnaden är egentligen inte så svår.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2022-12-13 07:20

 • Gör mer plats i köket!

  Gör mer plats i köket!

  Redan efter den första resan i husbilen inser många att det visserligen var bra med en extra gasollåga på spisen, men att samtidigt en bänkyta som skulle behövts försvann – för att ta ett exempel.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-07-11 07:52

 • Gör det själv: Extra hyllplan!

  Gör det själv: Extra hyllplan!

  Fritidsfordon kommer färdiga. Den som köper en ny husbil eller husvagn kan göra en del tillval, men inte ens då blir det perfekt. Det är då man får plocka fram ett gammalt ordspråk – själv är bäste dräng.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-20 07:58

 • Vatten och vård ger markiser långt liv

  Vatten och vård ger markiser långt liv

  Egentligen är det enkelt att hålla markiser och förtält till fritidsfordon fräscha och fina: spola av dem regelbundet och ta bort smutsfläckar så fort du upptäcker dem.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-05-13 07:30

 • Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Gör-det-själv: Baka i Omniaugn

  Saknar du ugn i husbilen, men vill du ändå kunna värma bake off-bröd eller en kaka? Skaffa en Omniaugn som ställs på gasolplattan och baka egna godsaker. Så här gör du!

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-04-23 06:39

 • Tvätta solcellerna!

  Tvätta solcellerna!

  Att installera solceller på husbilen är populärt för att kunna resa off-grid utan tillgång till el-stolpe. Men hur håller man solcellerna fräscha och hur försiktig måste man vara vid en rengöring? Vi klättrar upp på taket och snyggar till solcellerna med svamp och ljummet vatten.

  Gör det själv Niklas Kämpargård, 2022-03-14 07:50

 • Personligare husbil – så byter du matta själv

  Personligare husbil – så byter du matta själv

  När du gett upp försöken att få bort fläckarna på mattorna i campingfordonet är det nya som gäller. Då får du samtidigt en chans att göra din kära ägodel mer personlig. Så här gick det till när vi bytte matta på egen hand.

  Gör det själv Håkan Johansson, 2022-03-04 07:21

 • Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Spika, skruva eller limma – så fäster du rätt i vagnen

  Den där extra hyllan, en ny placering av tv-skärmen eller bara ett par extra krokar för handdukarna – ibland behöver du modifiera husvagnen. Men hur fäster man saker bäst?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-12-15 07:05

 • Håll koll på prylarnas vikt!

  Håll koll på prylarnas vikt!

  Inte kan väl bestick, toalettartiklar och kläder väga så mycket? Jo, och det kan bli rätt så många kilon. Bara mat och måltidsdryck för fyra personer under några dagar kan lätt väga uppemot 30 kg, och allt ska ingå i vagnens totalvikt.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-11-25 07:52

 • Håll rent i gasolskåpet

  Håll rent i gasolskåpet

  De som plockar gasolskåpet på husbilar och husvagnar fullt med allehanda prylar bör vara medvetna om att de tar en säkerhetsrisk.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-11-22 07:00

 • Så gör du: Tvättstuga under färd

  Så gör du: Tvättstuga under färd

  Är man ute på vägarna en längre tid utan att ta in på en camping kan det vara svårt att sköta sin tvätt. Men det går att lösa problemet med hjälp av en hink medan du är på rull.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-10-25 07:17

 • Vad är rätt kultryck?

  Vad är rätt kultryck?

  Gäller det typade eller det faktiska kultrycket? Och får jag dra en husvagn som är godkänd för 100 kilo om min bil bara är anpassad för 90 kilo?

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-09-15 07:36

 • Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

  Med en elektrisk tömningsventil tömmer du gråvattentanken med en enkel knapptryckning inifrån husbilen. Vi ger tips om hur du monterar en sådan ventil.

  Gör det själv Jorry Streipel, 2021-08-09 07:54

 • Gör det själv: Kyl ned kylen!

  Om mjölken inte håller sig riktigt kall kan det bero på att det blir för varmt bakom kylskåpet. En termostatstyrd fläkt monterar du snabbt själv och problemet är ur världen.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-05-20 07:15

 • Kolla kultrycket!

  Kolla kultrycket!

  Lagom är bäst, speciellt när det gäller kultrycket på husvagnen. Trycket kan variera kraftigt men du kan både kolla och justera det enkelt själv.

  Gör det själv Robert Gustavsson, 2021-02-23 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206