Godbitar från Düsseldorf

Publicerad: 2007-09-11   Uppdaterad: 2010-06-18

Caravan Salon är världens största mässa för fritidsfordon - en makalös upplevelse med nästan 600 utställare. (Klicka på bildspelet här bredvid för att se bilder från mässan.)

Elva luftkonditionerade hallar står framför besökaren på Caravan Salon. Det här är entusiasternas Mekka med cirka 160.000 besökare.

Mässans tema i år är ”Bo på lantgård” och man vill med det trycka på hur lätt det är att komma nära landet och naturen med husvagn eller husbil.

Trenden i år handlar om komfort. Dubbelbädd som du kan nå från båda sidor är högaktuell i både husvagnar och husbilar, men även separata enkelbäddar.

Det märks att det är högkonjunktur, antalet riktigt exklusiva husbilar har blivit fler. I en hall står rader med husbilar i vars garage det står både bilar och motorcyklar. Den saftigaste prislappen hittar vi hos en Vario byggd på ett Volvochassi. Priset är cirka åtta miljoner svenska kronor.

Concordes serie Credo har genomgått en rejäl utveckling. Credo som byggs på Mercedes Sprinter 315 CDI kommer även med en delintegrerad modell med fyra olika planlösningar.

Som sig bör är det alltid någon eller några företag som dolt en stor nyhet under ett täcke, som sedan tas bort inför ett stort pressuppbåd. Det är så Bürstners Aero Van ser dagens ljus.

En annan pressbevakad ”surprise” är Euras Integra 840 EB. Deras klassiker Integra 690 HB med dubbelbädd och garage har alltså fått ett syskon, men serien toppas av ytterligare en nyhet genom Integra 850 HB. Integra 840 EB utmärker sig för sitt stora kök och rymliga sittgrupp.

Fendt presenterar en trendig husbil, Fendt Van K400, 6,10 meter lång och 2,13 meter bred. Hymers ganska nya fabrik som tillverkar Carado, ett lågprisalternativ, presenterar både framgång och nya modeller på mässan. De har nu fyra delintegrerade och tre alkovbilar samt åtta husvagnsmodeller i sortimentet.

Frankia har gjort sig kända för egna tekniska lösningar. Årets största grej torde vara en konstruktion som gör att du kan höja och sänka tvättfatet i toalettutrymmet.

Tabberts minsta husvagn Tab är fortfarande kult även om man får göra avsteg från komforten. Men med Tab L har man nu gjort en mera vuxen husvagn med exempelvis ett komplett badrum. Men den häftigaste Tab-modellen som presenteras på mässan är Tab XL, en tuff skapelse med låg skinnsoffa, stor platt TV-skärm och ”öppen” spis.

Megaron från Dethleffs skapade mässans största folksamling En lyxig värsting på cirka 11 meter med tvättmaskin, diskmaskin och centralvärme med varma golv och vatten. Den tyska prislappen ligger på 65.000 euro.

Läs hela mässreportaget i H&C nr 10/2007.

Av: Catharina och Lars-Åke Höglund

Rulla till toppen