Körkortet förnyas

Publicerad: 2007-11-14   Uppdaterad: 2010-06-18

I samband med att Vägverket byter kortleverantör moderniseras körkortet. Förutom ett nytt yttre har det försetts med egenskaper som har utvecklats i samarbete med Statens kriminaltekniska laboratorium. Körkortet ska svara upp mot kommande EU-standarder både när det gäller utseende och säkerhet. – Körkortet är en viktig handling, säger Birger Höök, chef på Vägverket, Trafikregistret. Cirka...

I samband med att Vägverket byter kortleverantör moderniseras körkortet. Förutom ett nytt yttre har det försetts med egenskaper som har utvecklats i samarbete med Statens kriminaltekniska laboratorium. Körkortet ska svara upp mot kommande EU-standarder både när det gäller utseende och säkerhet.

– Körkortet är en viktig handling, säger Birger Höök, chef på Vägverket, Trafikregistret. Cirka 5,8 miljoner svenskar har idag körkort och man använder även kortet som identitetshandling. Det är därför som säkerheten i korten är av högsta prioritet.

Det nya körkortet har fått ett lite annorlunda utseende och har fått ett genomskinligt fönster i den nedre kanten. Det är också lite tunnare än sin föregångare och har en annan rosa nyans och annat typsnitt.

De nya körkorten blir även giltiga som identitetshandlingar inom Sverige.
– Tidigare körkort kommer givetvis fortfarande att vara giltiga. De gäller fram till det datum som finns angivet på kortet. Man behöver alltså inte byta ut sitt körkort förrän giltighetstiden går ut, förtydligar Birger Höök.

Körkortet introduceras för hundra år sedan i år och det var då det infördes ett lagstadgat krav på körkort i Sverige.

Av: Torbjörn Stålenhag Foto: Vägverket

Rulla till toppen