En av världens mest avancerade körsimulatorer

Publicerad: 2007-12-06   Uppdaterad: 2010-06-18

Simulatorn ger kunskap om hur förare och teknik reagerar i mängder av olika situationer. Situationer som inte utan risk går att genomföra i verkliga trafikmiljöer.

På Toyotas Higashifuji Technical Center i Susono City i Japan finns en av de mest avancerade körsimulatorerna i världen. Med hjälp av bland annat högteknologisk videoteknik och accelerationssimulator kan Toyota utföra tester som är för riskabla att genomföra i verkligheten.

Hemligheten bakom den virtuella verkligheten är en riktig bil inuti kupolen på bilden. Kupolen är 7,1 meter i diameter och kupolens innerväggar fungerar som en stor 360 graders videoskärm. Föraren utsätts för verklighetstrogna rörelser som lutningar och vibrationer och accelerationer och bromsningar. Hela kupolen kan förflyttas 35 meter i längsled och 20 meter i sidled och lutas upp till 25 grader. Autentiska ljudupplevelser gör upplevelsen än mer verklighetstrogen.

Simulatorn kan dels användas för att undersöka hur förare reagerar och agerar under skiftande tillstånd som trötthet, alkoholpåverkan, stress och sjukdom. Den ska också användas för att utveckla aktiva säkerhetssystem och kunna verifiera systemens effektivitet.

Av: Torbjörn Stålenhag Foto: Toyota

Rulla till toppen