Intresset ökar för miljöbilar

Publicerad: 2007-12-11   Uppdaterad: 2010-06-18

I faktiska tal är det Stockholms län som har flest miljöbilar bland nyregistreringarna. Västra Götalands län kommer på andra plats. Ser man till andelen blir förhållandet det omvända.

Enligt en färsk statistik från BIL Sweden registreras det flest miljöbilar i Stockholms län. Januari-november i år nyregistrerades 13 794 miljöbilar i Stockholms län vilket motsvarar 28,9 procent av alla nyregistrerade miljöbilar i Sverige. På andra plats kom Västra Götalands län med 11 881 eller 24,9 procent av alla miljöbilsregistreringar.

Då hamnar Västra Götalands län på första plats, följd av Stockholms län. Därefter kommer Gotland med 19,1 procent, Östergötland 16,8 procent och på femte plats Västmanlands län med 16,7 procent. Riksgenomsnittet för miljöbilsandelen var 17,3%.

Den högsta dieselandelen i landet har Norrbottens län med 46,6 procent dieselbilar av nyregistreringarna i länet januari-november i år. Länet med den näst högsta dieselandelen var Jämtlands län med 44,8 procent följt av Dalarna 42,9 procent, Värmland 41,7 procent och på femte plats Västernorrland län med 40,0 procent. Riksgenomsnittet för dieselandelen var 32,4 procent.
– Den här nya länsfördelade statistiken visar att det ökade intresset för både miljöbilar och dieselbilar är spritt över hela landet, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

BIL Sweden är den svenska branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar. Medlemsföretagen svarar tillsammans för runt 99 procent av nybilsförsäljningen i Sverige.

Av: Ingela Svenson

Rulla till toppen