Kolsnäs hotar med vräkning

Publicerad: 2007-12-11   Uppdaterad: 2010-06-18

En säsongscampare på Sunne SweCamp Kolsnäs i Sunne hotas att bli vräkt från campingen. Sedan gästen istället för vanligt förtält valt att bygga ett förrum med träaltan på en av strandtomterna reagerade campingvärden Sunne Turism.

I campingens ordningsföreskrifter står att husliknande förrum eller fasta staket inte får uppföras.
– Nu gäller bara att riva huset, annars gäller vräkning, säger Reine Flodin på Sunne Turist.

Dessutom menar han att bygget är av fast natur och för sådana krävs särskilda tillstånd. Ett trähus bedöms också utgöra en större fara vid brand än vad de moderna materialen i förtält utgör. Sveriges Stugföretagares & Campingägares Riksorganisation, SCR, avråder sina medlemscampingar att tillåta den här typen av förrum.

Enligt Nya Värmlands Tidning hävdar campinggästen, som nu hotas av vräkning, att hon fått ett muntligt lov till byggnationen av en anställd på campingen.

Ord står mot ord i frågan, men vem är det som egentligen bestämmer i det här fallet? H&C ringde upp Sunne kommun för att ta reda på hur de ser på saken.

– När det gäller den här typen av hus råder det ingen tvekan om att det enda lov som gäller är ett skriftligt sådant från kommunen, säger stadsarkitekt Rolf Jonsson. Tyvärr känner inte många campingägare till, att det i lagens mening faktiskt krävs bygglov för alla typer av bostäder som står uppställda på samma plats en längre tid. Så i det här fallet skulle det inte haft någon betydelse om det hade varit tyg i väggarna.

Rolf Jonsson säger att den här affären påmint de om att kommunen bör se över situationen på Kolsnäs camping.

– Enligt lagen är ”längre tid” sex veckor, men här får vi naturligtvis bedöma situationen så att kommunen svarar upp till människors behov. Men det är viktigt att vi främjar den rörliga campingen, säger Rolf Jonsson.

Av: Catharina Höglund

Rulla till toppen