Använd dina elprylar var du vill

Publicerad: 2008-01-23   Uppdaterad: 2023-04-18

Våra elektroniska prylar blir fler och fler och ofta vill vi ha det som hemma även när vi fricampar. Men hur fungerar 230v ute i skogen? Inga problem!

Datorer, kameror, mobiltelefoner, tv-apparater och andra prylar drar faktiskt väldigt lite ström, ofta har de batterier och om inte, så kan du via sladdar och kontaktdon använda bilens eller husvagnens 12V- batteri som kraftkälla.

På marknaden finns ett antal strömomvandlare som gör 12V till 230V. Vi presenterar här fyra 150W-apparater. Det räcker för de flesta av de elektroniska grejor vi omger oss med hemma. Alla fyra har modifierad sinusvåg. Modifierad betyder att vissa känsliga apparater inte fungerar optimalt, till exempel vissa bärbara datorer. Skall man ha ”äkta” sinusvåg får man lägga upp mellan 1 500 och 2 000 kronor. Då får man också kraft att driva tyngre saker, men å andra sidan tömmer de batterierna i snabb takt. Därför visar vi här omvandlare lämpliga för småförbrukare.

1. Eksit Power Inverter Slim är en tunn och smidig omvandlare som gör 12V till 230V och ger 150W. En av finesserna med den är att den har en usb-port så att man också kan ladda sin mobiltelefone eller Ipod. Den ger 150W kontinuerlig ström, max 300W. Den omvandlar 11-15V dc (likström) till 230V ac (växelström) Den har inbyggt överbelastningsskydd och är CE och RoHs-godkänd. Den väger 270 gram och har måtten (längd x höjd x bredd) 14 x 2,5 x 8,5 centimeter.
Pris: 389 kronor.
Webbplats: www.exitdata.com

Använd dina elprylar var du vill

2. Hos internetbutiken NetOnNet kan man köpa en omvandlare som har samma prestanda som ovanstående, men en annan utformning. Här passar även runda kontakter. Här finns ingen usb-port men väl alarm för låg batterinivå och frånslag när batterinivån blir för låg. Denna omvandlare har måtten 165 x 90 x 70 centimeter och väger 1,1 kilo.
Pris: 499 kronor.
Webbplats: www.netonnet.se

Använd dina elprylar var du vill

3. Hos ELAB beställa en inverter som precis som de andra i denna lista levererar 150W. LTC-12-150W heter den och kan användas till i stort sett all sorts elektronik, tv, video, spel och så vidare. Den är kortslutningssäkrad på utgången, har överspänningssäkring och belastningsvakt. Den stänger av sig vid för låg batterispänning.
Pris: 495 kronor inklusive frakt.
Webbplats: www.elab.nu

Använd dina elprylar var du vill

4. Jula saluför en transformator som omvandlar 12V till 230V. Den har en kontinuerlig uteffekt på 150W och toppeffekt på 450W. (Somliga datorer kräver lite högre effekt vid startögonblicket). Den har överbelastningsskydd och larmar vid låg batterispänning. Larmet täcker även överhettning och överbelastning då apparaten ger ifrån sig olika signaler för olika problem.
Pris: 445 kronor i varuhusen, beställer man via nätet tillkommer frakt.
Webbplats: www.jula.se

Använd dina elprylar var du vill

Av: Torbjörn Stålenhag

Använd dina elprylar var du vill
Använd dina elprylar var du vill
Använd dina elprylar var du vill

Använd dina elprylar var du vill
Använd dina elprylar var du vill

Rulla till toppen