Saab tar nya grepp

Publicerad: 2008-01-25   Uppdaterad: 2010-06-18

Saab 9-4X BioPower söker sig mot nya målgrupper - de med ett aktivt friluftsliv.

På Bilsalongen i Detroit visade Saab nyligen upp en konceptbil som ger oss husvagnsåkare något att se fram emot.

Saab 9-4X BioPower beskrivs som en blandning av nytänkande design och avancerad fyrhjulsdrift samt den miljövänliga motortekniken BioPower.

Bilen drivs av en fyrcylindrig turboladdad 2.0-litersmotor optimerad för E85 (etanol). Den går också att köra på bensin, men med E85 i tanken ger den 300 hästkrafter och har ett vridmoment på 400 Nm.

Allt detta fås med kraftigt reducerade utsläpp av koldioxid med hjälp av turbo, direktinsprutning, variabla ventiltider och det faktum att hela motorn är gjord i aluminium håller också ner vikten på hela tekniken.

Kraftöverföringen hämtas från Saab 9-3 och heter Saab XWD. Det är i grunden ett haldexsystem modifierat och optimerat just för 9-4X. Bland annat finns det en elektronisk differentialspärr på bakaxeln och bilens väguppträdande och fina framkomlighet skall enligt Saab göra den både sportig och säker. Miljövänligheten får man på köpet.

I dagsläget finns inga uppgifter om när den kan vara tillgänglig för köpare men bilen kommer att lanseras någon gång under nästa år. Konceptbilen på salongen hade en del detaljer som kanske inte kommer i massproduktion men att leda värme till ventilerade förvaringsboxar i lastrumsgolvet hoppas vi blir kvar.

Det utdragbara skidräcket som skjuts in i en nedfällbar lucka i baksätets ryggstöd gör att stöldbegärlig utrustning får en betydligt säkrare förvaringsplats än i en konventionell takbox.

Av: Torbjörn Stålenhag

Rulla till toppen