Vita nallar till Dalarna

Publicerad: 2008-02-04   Uppdaterad: 2010-06-18

Brunbjörnarna på Orsa Björnpark kan snart få konkurrens - av isbjörnar. Om allt går i lås ska det byggas både en isanläggning och ett isberg åt nykomlingarna.

Grönklittsberget i Orsa är täckt av snö halva året och skulle kunna bli ett drömställe för isbjörnar. Det anser i alla fall Torbjörn Wallin, vd för Orsa Grönklitt AB. Företaget har precis lämnat in en ansökan om drygt elva miljoner kronor i regionalt utvecklingsbidrag för att kunna bygga en av världens största isbjörnsanläggningar.

– Isbjörnen är en symbol för klimatförändringarna på jordklotet där nu Europas djurparker startat ett stort gemensamt bevarandeprojekt. Orsa Grönklitt AB vill som enda svenska anläggning vara en aktiv part i detta arbete med denna satsning, säger Torbjörn Wallin.

Isbjörnarna ska fåt tillgång till stora ytor, badområden, isanläggningar och ett eget isberg. Målet är att Orsa Björnpark ska kunna erbjuda besökarna de största rovdjuren på norra halvklotet för år 2010. Det handlar om kamtjatkabjörnar, sibiriska tigrar, isbjörnar och kodiakbjörnar.

Utöver satsningen på isbjörnar planeras också för en ny centrumanläggning på toppen av Grönklittsberget. Det ska bland annat byggas restaurang, café och konferensanläggning med fokus på natur, vildmark, Dalarna och vilda djur.

Av:

Rulla till toppen