Ökad kontroll vid bilimport

Publicerad: 2008-02-05   Uppdaterad: 2010-06-18

Fler upptäckta stulna bilar och förbättringar för bilägarna. Det är målet när Vägverket nu tagit över kontrollen av importerade fordon i Sverige..

Från och med igår, den 4 februari, är det i första hand Vägverket du ska kontakta vid import av fordon. Förändringen har genomförts för att försvåra registrering av stulna fordon i Sverige, men innebär också förbättringar för fordonsägarna.

När ett fordon importeras till Sverige ska en ursprungskontroll genomföras och den innefattar bland annat en utredning av fordonets ursprung och historik. Tidigare har Bilprovningen utfört ursprungskontroller, men nu när Vägverket har övertagit ansvaret förbättras kontrollmöjligheterna.

– Vi ser positivt på detta. Som registreringsmyndighet har Vägverket betydligt större möjligheter till informationsutbyte med andra länders myndigheter än vad vi har haft, säger Magnus Ehrenstråhle, VD för Bilprovningen.

Varje år importeras omkring 60 000 fordon till Sverige. Försök till registrering av fordon med hjälp av stulna eller förfalskade dokument avslöjas regelbundet. Med Vägverkets utökade möjligheter till kontroller hoppas de att chansen ökar att dessa försök blir upptäckta.

– Fordon som underkänns vid ursrprungskontrollen får inte registreras i Sverige, säger Birger Höök, direktör vid Vägverket, Trafikregistret. Om vi misstänker oegentligheter kontaktar vi givetvis berörda polismyndigheter i Sverige eller utomlands.

Vad innebär ursprungskontroll?
Ursprungskontroll är en kontroll av fordonets identitet, dels genom en teknisk kontroll och dels genom en dokument- och registerkontroll. Vägverket övertar nu ansvaret för dokument- och registerkontrollen.

Ansvaret för den tekniska kontrollen, med bland annat kontroll av fordonets fysiska identitet och att fordonet uppfyller miljö- och trafiksäkerhetskrav kommer däremot även i fortsättningen att utföras av Bilprovningen.

Vid ursprungskontrollen kontrolleras att fordonet inte är stulet eller efterlyst och att alla dokument är i sin ordning. Kontrollerna kommer att genomföras av ett 15-tal experter på dokumentgranskning hos Vägverket.

Handläggningstiden för dokument- och registerkontrollen kommer i normalfallet att vara 1-3 arbetsdagar efter att Vägverket tagit emot betalning och nödvändiga handlingar. Ansökningsavgiften för ursprungskontroll kommer att vara 500 kronor.

Det går att ansöka om ursprungskontroll genom att använda den nya tjänsten ”Ansök om ursprungskontroll” som finns på Vägverkets webbplats www.vv.se

Av: Jenny Flodén

Rulla till toppen