Sämst vägar i norr

Publicerad: 2008-03-05   Uppdaterad: 2010-06-18

Sveriges mest trafikerade vägar uppvisar fortsatt stora säkerhetsbrister. Det visar Motormännens Riksförbunds granskning enligt Eurorap, det europeiska Trafiksäkerhetssystemet.

46,5 procent av Sveriges mest trafikerade vägar underkänns av Motormännens Riksförbund. De har nyligen granskat 800 mil av Sveriges huvudvägnät. Det är nästintill samma resultat som de fick efter samma undersökning under åren 2003-2005. Då blev 50 procent av vägavsnitten underkända ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Sämst vägar finns i region Norr. Av drygt 234 mil inspekterade vägavsnitt är 73,5 procent av dem underkända. Det är bara drygt två procent lägre än vid den tidigare inspektionen.

Det är de hårt trafikerade turistvägarna till fjällen, Rv 71 Borlänge-Sälen, E14 mot Östersund och Åre samt E12 Umeå-Tärnaby som är värst drabbade. De erhåller i huvudsak bara två stjärnor i Euroraps betygssystem. Även Riksväg 45 från Värmland och norrut är till största delen tvåstjärnig, trots att den är huvudpulsåder i de inre delarna av landet.

Syftet med det europeiska trafiksäkerhetssystemet är att identifiera större säkerhetsbrister som enligt systemet snabbt och enkelt kan åtgärdas. Vägarna indelas i fyra säkerhetsklasser, från fyra till en stjärna. En fyrstjärnig väg håller den absolut högsta säkerhetsklassen medan vägar som får en eller två stjärnor i betyg är trafikmässigt underkända.

Stjärnmärkningen indikerar hur väl vägen skyddar vid en olycka och mätningarna utförs med en specialutrustad mätbil där vägens sido- och mittområden samt korsningar bedöms utifrån dessas säkerhet. Observationerna sammanställs och läggs sedan mot en Eurorap-manual, vilken ger besked om vilken stjärnstatus vägen ska ha.

Läs mer om granskningen på www.eurorap.se eller www.motormannen.se

Av: Jenny Flodén

Rulla till toppen