Ny framtid för Rättviksparken

Publicerad: 2008-03-27   Uppdaterad: 2010-06-18

Rättviks kommun föreslår Orsa Grönklitt som köpare av konkursdrabbade Rättviksparkens camping.

Den fyrstjärniga campingplatsen Rättviksparkens camping gick i konkurs tidigare i år och har under flera månader varit föremål för mångas intresse. Flera aktörer stod beredda att köpa såväl campingen som nöjesparken, och de två som gav högst bud var campingföretagen First Camp och Orsa Grönklitt.

Båda företagen blev dock snuvade på affären då Rättviks kommun själva klev in och köpte anläggningen för 27,5 miljoner kronor. Men nu är Orsa Grönklitt aktuell som köpare igen. Tanken var inte att kommunen skulle driva campingen.

För att förvissa sig om att anläggningen ska förvaltas på ett sätt som bäst gynnar kommuninvånarna valde kommunen att själva köpa campingen. På så vis kan kommunen sälja camping vidare och styra upp köpet med vissa krav. Ett av dem är att friluftsbadet byggs in och hålls öppet året om.

– Såväl First Camp som Orsa Grönklitt stod kvar som huvudintressenter efter kommunens köp och vi hade att ta ställning till två mycket duktiga aktörer på campingmarknaden. Nu har valet fallit på Orsa Grönklitt och vi har föreslagit kommunfullmäktige att fatta beslut om att de får köpa campingen för 25,2 miljoner, berättar kommunalrådet Jonny Jones för Husvagn & Camping.

Som köpare av nöjesdelen i parken kommer Rättviks kommun att föreslå Classic Car Week och de tänker behålla en fastighet och en del markområden. De kommer dessutom att ge ett årligt bidrag till Orsa Grönklitt för driften av den planerade simhallen

I och med köpet måste Orsa Grönklitt förbinda sig att ha en simhall klar senast 1 oktober 2009. Simhallen ska byggas vid och över Enåbadet och är tänkt att bli en byggnad på 1 500 kvadratmeter med relaxavdelning, bastu, friskvårdsrum med massage, bubbelpool och mycket annat, berättar Jonny Jones för tidningen Dalademokraten.

Att kommunfullmäktige skulle ha några andra åsikter än det föreslagna konceptet tror inte kommunalrådet, och om så skulle vara fallet kommer kommunen att driva anläggningen i egen regi. Det formella beslutet tas den 15 april.

Av: Catharina Höglund

Rulla till toppen