Veteranbilar besiktigas gratis på söndag

Publicerad: 2008-05-30   Uppdaterad: 2010-06-18

Bilprovningen kommer att vara med när Gärdesloppet, ett klassiskt billopp för veteranbilar, körs nu på söndag i Stockholm.

Gärdesloppet som också är känt som ”Prins Bertil Memorial” kördes första gången redan 1922 och arrangör den gången var, precis som nu, KAK (Kungliga Automobilklubben). Då som nu går delar av sträckningen på Gärdet i Stockholm, därav namnet.

Bilprovningen erbjuder i år en trafiksäkerhetskontroll av veteranbilarna i en av sina mobila besiktningsstationer. All publik, oavsett bil eller inte är också välkommen att titta på anläggningen.

Den mobila besiktningsanläggningen är monterad på en stor trailer. På plats kör först dragbilen undan, därefter fälls väggar ut, stödben ner och ramper skjuts ut. Stationen är klar att tas i drift på cirka 30 minuter. Då kan man ta emot cirka 50 fordon per dag, förutsatt att fordonen inte är högre än 2,85 meter och bredare än 2,40 centimeter.

Till det fina i kråksången hör att de allra flesta veteranhusvagnarna ryms inom de mått som anges, så kanske dyker det upp en eller annan veteranvagn. Mindre troligt kanske att någon tänker deltaga i själva loppet med husvagnen på släp, men tidigare år har flera vackra ekipage visats upp på parkeringen.

Är du nyfiken på gamla vagnar och bilar åk dit om du kan och njut av fordonen och av feststämningen. Läs mer om Gärdesloppet här.

Av: Torbjörn Stålenhag

Rulla till toppen