Aktivt friluftsliv sedan 1958

Publicerad: 2008-06-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Sveriges största och äldsta husvagnsklubb, Caravan Club of Sweden, fyller 50 år i år.

I år skriver Caravan Club historia, 50 år har passerat sedan klubben bildades. ”Ett aktivt friluftsliv under hela året” var en av parollerna den där gången då några vintercampande entusiaster kom på idén att bilda en campingklubb.

Under ett par vintrar hade de mötts på parkeringen vid Sälens Högfjällshotell där de fått tillåtelse att parkera med sina rullande hem. Det händer fortfarande att man kan få den tokiga frågan om man fryser på vintern.

Man kan föreställa sig vad hotellgästerna i mitten av 50-talet tänkte, när de såg människor krypa in och lägga sig i de små gulvita ”plåtäggen” vid snövallarna. Enkla fönster och en rödspritskamin som enda värmekälla.

Ändå minns inte husvagnspionjärerna att de frös, fast det gällde ju att ha toppluvan på under natten. Det handlade om människor som knäckt koden hur man kan utnyttja fritiden till max om man har en husvagn. Fortfarande hade svenska folket bara tre veckors lagstadgad semester och husvagn var ett fenomen som långt ifrån alla kände till.

Men bra idéer får fort fäste och det fanns dock ett antal husvagnsägare i Sverige som nåtts av ryktet om vintercampingen vid Sälens Högfjällshotell. Stiftelsemötet skedde den 4 april 1958, med 75 deltagare. Från den dagen har Caravan Clubs beslutare träffats årligen.

År 1960 ägde det första stora årsmötet rum, och nu hade klubben hela 323 medlemmar. Och nu upptäcker man att det är fler sommarcampare än vintercampare som vill vara med. På pingsten träffas man på Hargebadens Camping utanför Askersund, och efter mötet har följande viktiga mål satts på pränt:

*Att främja ett rörligt husvagnsliv med gemensamma träffar.

*Att skaffa egna platser i fjällen och på västkusten i första hand.

*Att starta en tidning och ge ut en medlemsförteckning.

*Att antaga stadgar och ordna sektionsindelning.

*Att försöka knyta internationella kontakter.

* Att främja ett varmt och uppriktigt kamratskap byggt på uppskattande förståelse och tolerans medlemmarna emellan.

Aktivt friluftsliv sedan 1958

Idag, 50 år senare, vet vi hur det gick med de uppsatta målen. Caravan Club är aktivare än någonsin. I de 18 olika sektionerna från norr till söder ordnas regelbundet träffar året runt. Klubben har 38 egna campingplatser runt om i landet, varav Camp Tandådalen i Sälen och Camp Norrviken i Båstad sköts av riksstyrelsen och övriga av de olika sektionerna.

Antalet medlemmar är idag uppe i 23 750 och intresset för klubben tycks bara öka. På klubbens kansli i Örebro arbetar flera heltidsanställda, men än idag bygger det mesta av arbetet på Caravan Clubs campingplatser på ideella insatser.

För mer information om Caravan Club: www.caravanclub.se eller tel. 019-23 46 10

Av: Catharina Höglund

Aktivt friluftsliv sedan 1958
Aktivt friluftsliv sedan 1958
Aktivt friluftsliv sedan 1958

Rulla till toppen