Blogg: Husvagn Husbil 2008

Blogg: Husvagn Husbil 2008

Publicerad

Var du på Elmia i år?
Berätta om ditt besök eller läs vad andra besökare har att säga om mässan här.

Måndag 15 september - Från budget till lyx

Låt vara att prognosmakarna pratar om oro för lågkonjunktur, låt vara att vissa avvaktar med köp just nu, men själva intresset för husvagnar, husbilar och campingliv har inte påverkats.

Bild 309559

Lusten för det mobila livet står stadigt, det vittnar antalet besökare om. 41 646 personer besökte mässan i år, att jämföra med 39 732 förra året. Och inte bara antalet heller, utan också attityden hos besökarna, som präglade stämningen med optimistisk vetgirighet.
Bild 309558

Inte minst märktes det i Husvagn & Campings monter. Att den mobila livsstilen har en stor och viktig roll i människors tillvaro är inte att ta miste på.

Utbudet på årets mässa var i högsta grad varierat. Från husvagnar och husbilar i prisklass som kan tilltala förstagångsköpare, eller dem som vill ha ett enkelt men ändå väl fungerande fritidsfordon, till gigantiska lyxhusbilar med extravagant utrustning. Vi såg exempel på både diskmaskin, invändig klimatanläggning, äkta kakel och centraldammsugare - med priser därefter naturligtvis. Och förstås hela spektrat däremellan.

Mässan pågick i fyra dagar och Husvagn & Camping fanns på plats hela tiden. I nummer 11 kommer ett jättereportage med allt nytt vi såg och hörde under mässdagarna.
/Ingela

Lördag 13 september - Paus från vimlet

På förmiddagen idag tog vi en promenad utanför hallarna och in på mässcampingen. Solen strålade från en mestadels klarblå himmel och i lä kändes det nästan som sommar. Men bara nästan. De allra flesta hade redan gett sig in i mässhallarna, men några tog det istället lugnt och njöt av höstsolen. Både människor och djur...

Bild 309557

Bild 309556

Bild 309555

Bild 309554

Bild 309553

Ulla Carle, Husvagn & Campings redaktionschef, föll idag för den tyska Tikro som står utomhus precis vid en av hallarna. Ulla har haft båt tidigare och gillar den marina känslan.

- Någonting i materialet påminner om vår båt Lisa, säger Ulla längtansfullt. Och så är bilen härligt kompakt. Smidig i trafiken och intim invändigt.

Om det var lugnt och lite fridfullt utomhus idag, så var det precis tvärtom inomhus. Men så är det ju lördag idag!

/Torbjörn

Fredag 12 september - Sol ute varmt inne

Dagen bjöd på sol och kylig luft utomhus, men det märktes inte inne i hallarna.

Bild 309552

Här var det i stället en febril aktivitet. Vi hade fullt av besökare i montern en dryg halvtimme innan mässan öppnade. Vår monter ligger nämligen mellan hallarna i foajen vid entré Nord, en trappa ner.

Jag började min dag i Husvagn & Campings egen monter, men ganska snart begav jag mig till A-hallen där jag fick bekanta mig med några av Hymers nya mellanklassbilar. Jag fick också tillfälle att samtala med personalen i Hymermontern som konstaterade samma stora intresse kring sina bilar som vanligt.
- Av eventuell ekonomisk oro och minskad husbilsförsäljning märker vi ingenting, sas det.

Likadant lät det i Nordics monter och intresset kring deras nya stora bil var större än bilen. Det vill säga Ove, Stefan och Per fick tillsammans med sin personal samordna och arrangera insläpp för visning av den nya jättebilen. Kön tog aldrig slut. När jag passerade där vid 17.30 -tiden ikväll var det fortfarande kö.

Bild 309551
Nordic Exclusive - Nordics nya husbil.

Husbilen är byggt på ett MAN-chassi och har totalvikten 10 ton, det ger lite drygt 3 000 kilos lastförmåga. Bilen drivs av en 240 hästars 6-cylindrig dieselmaskin med ett imponerande vridmoment, 925 Nm. Den bränner cirka 2 -2,5 liter olja per mil, lite varierande beroende på hur du kör.

Bränsletanken rymmer 200 liter, vattentankarna än mer och den som köper den här bilen eller rättare en Nordic Exclusive, kan i stort sätt skräddarsy sin bil med utrustning och detaljer helt efter egna önskemål.

Bild 309550
Vi hittade en ny vagn från Solifer när vi knallade runt på mässan idag. Veronica Hagström, som jobbar med Husvagn & Campings marknadsansföring, fastnade för den nya planlösningen och trevliga interiören i Solifer 600. Hon är mamma till tvillingar på drygt två år och då är det extra viktigt med en bra barnkammare.

Det hittade hon i Solifer, men hon blev ännu mer imponerad av en ny Knaus 620. Ännu bättre barnkammare och en härlig schäslong i mitten av vagnen gjorde den vagnen till hennes ”favvo” . Hon vill egentligen hellre åka husbil, men eftersom vi inte hittar en enda husbil på mässan som är preparera för två bakåtvända bilbarnstolar kan hon inte välja husbil -än.

Bild 309549

Jenny Flodén, tidningens nyhets- och webbredaktör, fastnade för det fiffiga kylskåpet från Dometic. Här kan du kan ta ut frysdelen eller rättare den vinklade och isolerade skiva som skiljer frysdelen av skåpet mot resten. Tar du bort det får du ett betydligt större kylskåp, har du kvar det får du ett frysfack som håller minus 12 grader. Det är inte en fullvärdig frystemperatur men tillräckligt för att bevara mat i flera dagar.

Bild 309548

Vi hörs igen i morgon!
/Torbjörn

Torsdag 11 september - Festligt folkligt fullsatt

Nu är det drag i hallarna på Elmia!

Entusiastiska utställare och förväntansfulla besökare går om varandra i en aldrig stillnande rörelse. Det diskuteras nyheter, priser, trender, onödigheter och nödvändigheter och när det är dags för lunch har många affärer redan avslutats.

Mässerbjudanden finns det i varje vrå och i vår monter har alla chans att vinna en gps, prenumeration och ett gäng dvd-filmer. Det gäller bara att gissa rätt antal ballonger i en glasvas, vilket visade sig lite klurigt. Tycker vissa. Det är många som berömmer oss för vårt sätt att bearbeta olika ämnen som berör husvagns- och husbilslivet. Vi får också kritik, men vi noterar stolt att det är övervikt på berömmet - än så länge... ;-)

I senaste numret av Husvagn & Camping beskriver vi de nyheter som du kan beskåda här på mässan, men vi fick inte med allt. Till exempel fick vi inte veta något om de förändringar Europas största husvagnstillverkare, Hobby, gjort till nästa års modeller.

Nu fick vi chansen att med egna ögon se det. Det gladde.

Bild 309547

På bilden ser du en helt ny Hobby 560 KFMe i La Vitaserien. Det fina med den är att det under den undre slafen i våningssängen finns en griffeltavla och genom att vika upp den undre sängen mot bakväggen trollas det fram en lekhörna för barn, med griffeltavla stor som i en skolsal. Maximalt utnyttjande av ytorna kan man säga.

Bild 309546
Ingela Svenson i glatt samspråk med Anders Tidqvist på Hobby.

Det är liv och rörelse i både montrar och gångar. Hos Carthago var det knökfullt redan en kvart efter öppning. Likadant hos Nordic, Forsbergs, Hymer och Bürstner. Det var lika fullt i alla hallar denna den första öppna dagen på Elmia Husbil och Husvagn 2008.

I morgon skall vi leta efter extra prisvärda vettiga vagnar och tillbehör. Och så ska vi försöka få en bild på Nordics värsting.
/Torbjörn

Onsdag 10 september (pressdag) -
37 husbilsmärken och 15 husvagnsfabrikat

Prognoserna i branschen talar om att det kommer att säljas lika många enheter i år som förra året. Husvagnar går ner i säljantal medan husbilar förväntas fortsätta öka. I kronor räknat antas branschen omsätta 3 588 miljoner kronor. Det är 4 miljoner mer än 2007.

Vi har hunnit med en kvick runda i hallarna för att försöka snappa upp vad som är nytt och vad vi inte har berättat om i H&C nr 9, där vi har en stor modellspecial om nyheterna inför 2009.

En av de stora nyheterna, i dubbel bemärkelse, hittade vi i Dethleffs monter. Där står deras nya skapelse, en husbil i den absoluta toppklassen vad gäller lyx och känsla. Husbilen är döpt till Globetrotter XXL, mäter 897 centimeter på längden, 343 på höjden men bara 230 på bredden.

Det är kanske inte så stöddigt, men planlösningen, den långt framskjutna positionen för förare och passagerare, speglar, belysning och annat förföriskt gör att det känns som om vi befinner oss i en större bil, betydligt större.

Den rullar på ett Iveco-chassi och har en totalvikt på nästan sju ton, drygt 800 kilo lastförmåga och två (2) sängplatser. Okej, det går att fixa ett par till, men den är avsedd för två. Man ska inte behöva trängas.

Bilen är en prototyp och det är inte säkert att den kommer att bli exakt så här när den, om ett drygt halvår, når de första kunderna. Men de har jobbat med den i tre år nu och den känns riktigt färdig.

Vi har bara hunnit lyfta lite på förlåten men även hos Nordic finns det mycket spännande, stort och nytt. Vi går dit det första vi gör i morgon torsdag. Förhoppningsvis kan vi få några riktigt fina bilder på den största och häftigaste Nordicbil som någonsin byggts. Självklart skall vi också berätta om tillbehör och husvagnar. Ja, allt som gör husvagns- och husbilslivet skojigt!
/Torbjörn

Av: Torbjörn Stålenhag och Ingela Svenson

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Husvagn & Campings nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna i din mailkorg - varje månad.

Ja, jag är 16 år eller äldre och vill även få information från Husvagn & Camping/Egmont Tidskrifter och deras samarbetspartners.

Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1486 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 546 fristående campingplatser och 534 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

  • Husvagn & Camping 2018-04

  • Husvagn & Camping 2018-03

  • Husvagn & Camping 2018-02

  • Husvagn & Camping 2018-01

  • Husvagn & Camping 2017-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842