Kia klimatkompenserar via dieselbönor

Publicerad: 2008-09-29   Uppdaterad: 2010-06-18

Från och med den 1 oktober i år erbjuder Kia Motors i Sverige full klimatkompensation för dem som köper en ny bil.

Det nya erbjudandet ingår i Kias svenska miljöprojekt Kia Navigate. Det genomförs tillsammans med den ideella organisationen Trees for Travel och med hjälp av dem kommer man att plantera buskar av arten Jatropha i ökenlandet Mali.

Målet är att det ska planteras så många buskar att samma mängd koldioxid (CO2) binds i växterna, som de sålda bilarna kommer att släppa ifrån sig.

Jatrophabusken växer på ställen där få andra växter trivs och har en förmåga att hindra erosion och ökenutbredning samtidigt som den har intressanta frukter. Det går nämligen att utvinna biodiesel ur frukten.

Det skulle ge Mali en möjlighet att producera sitt eget bränsle och minska den dyrbara importen av fossilt bränsle. Det kräver inte heller några avancerade storskaliga raffinaderier utan går att producera vid småskaliga lokala enheter.

Kia Navigate-programmet innebär också en satsning på ekologisk bilkörning, eco-driving. Inom kort kommer det gå att ladda ned råd om hur du, och specifikt för varje modell, kör mest ekonomiskt och miljövänligt.

Kia har sedan ett par år tillbaka ett miljöcenter i Korea. Forsknings- och utvecklingscentrat ligger långt framme vad gäller framtidens bilteknik. Just nu är diesel det bästa alternativet, med låg förbrukning, minskande utsläpp och möjlighet att använda biodiesel. Arbetet med forskning och utveckling kommer inom kort att presentera en rad konkreta nyheter för en ekologiskt hållbar bilism.

-Vi i bilindustrin tar fram alternativ till dagens bränslen, men innan det är en realitet måste vi snabbt få fram övergångslösningar som lindrar klimatproblematiken. Det är ett överlevnadsvillkor för oss, säger Jack Kim, President på Kia Motors Sweden.

Klimatkompensationen gäller för ett år. Köparen kan sedan på egen hand fortsätta programmet under bilens fortsatta livslängd.

Källa: Kia Motors Sweden

Av: Torbjörn Stålenhag Foto Per Westergård

Rulla till toppen