Ny bok om allemansrätten

Publicerad: 2008-10-31   Uppdaterad: 2010-06-17

Konflikter hotar allemansrätten. Nu kommer en ny bok som i detalj beskriver innebörden i vår unika naturtillgång.

Nya krav på regler, begränsningar och förbud kan hota vår urgamla sedvanerätt till allas vår natur, det som kallas allemansrätten. Orsaken är att förutsättningarna för allemansrätten är annorlunda idag än för bara några årtionden sedan. Antalet företag med allemansrätten som grund för verksamheten ökade under 1990-talets första hälft från cirka 150 till över 500. Fler människor ska samsas i naturen med allt fler aktiviteter, ofta i organiserade och kommersiella former. Antalet snöskotrar, husvagnar, ridhästar och större fritidsbåtar har fyrfaldigats sedan mitten på 1970-talet, och nya aktiviteter tillkommer. Oklarheter om allemansrättens tolkning och risken för konflikter ökar, med krav på regler och begränsningar som följd. Mellan 1992 och 2000 ökade antalet lokala ordningsföreskrifter som påverkar allemansrätten från 15 stycken till 156 i 133 undersökta kommuner. Konflikter inom friluftslivet kan förebyggas genom bra planering. Men ännu 2005 hade endast två kommuner i Stockholms län en plan för friluftsliv.

Inte minst för campingfolk har allemansrätten stor betydelse, och att veta vad man får och inte får göra är en stor kunskapstillgång. Att hantera allemansrätten med varsamhet är bästa sättet att förhindra krav på inskränkningar eller förbud.

Boken Allt om Allemansrätten – Ett svenskt kulturarv är författad av Ingemar Ahlström, en av landets främsta experter på allemansrätten. I boken beskrivs vad allemansrätten innebär, och vilka lagar som påverkar den. I ett kapitel redovisas även vad som gäller i andra länder. Varje kapitel inleds med en historisk tillbakablick och avslutas med en sammanfattning samt hänvisning till aktuella lagparagrafer.

Boken Allt om Allemansrätten – ett svenskt kulturarv ges ut av Hilmas Förlag

www.hilmasforlag.se

Priset är 290 kronor, plus porto om den beställs via förlaget.

Av: ingela Svenson

Rulla till toppen