Nya körkortsregler år 2013

Nya körkortsregler år 2013

Publicerad

En reformerad körkortslagstiftning är förestående, enligt ett pressmeddelande från Näringsdepartementet. Hur genomförandet av EG:s tredje körkortsdirektiv ska utformas har Björn Hansson utrett.

Regeringens utredare Björn Hansson överlämnade i tisdags sitt betänkande till infrastrukturminister Åsa Torstensson. I förslaget står att det kommer att dröja fyra år innan vi kan köra bil och släp med en sammanlagd totalvikt upp till 4 250 kilo, närmare bestämt till den 19 januari 2013.

Visserligen får du redan i dag på B-körkort köra ett ekipage med bil och släp med sammanlagd totalvikt 4 250 kilo, men bara under speciella förutsättningar. Det krävs att du har en bil med totalvikt 3 500 kilo och ett släp med maximalt 750 kilo totalvikt.

Då räknas det som ett lätt släp, och trots att 3,5-tonsregeln överskrids får du köra ekipaget på B-körkort. Det nya är att släpets totalvikt efter den 19 januari 2013 då inte längre behöver vara lägre än bilens tjänstevikt, eller maximalt 750 kilo.

Utredningens förslag lyder ordagrant:
”Den som har kategori B ska genom att bli godkänd i ett särskilt körprov kunna förvärva rätten att dra en tyngre kombination av dragbil och släp än 3 500 kilo om fordonskombinationen inte överstiger 4 250 kilo. Rättigheten skall anges med en gemenskapskod i körkortet.”

Andra nyheter är att Sverige kommer att få fler körkortsklasser. För moped klass 1 krävs AM och för mindre lastbilar och bussar, C1 och D1. Dessutom kommer det att införas en maximivikt på 3 500 kilo för släp, för förare med körkort kategori BE.

En annan nyhet är att det för tyngre släp, 3 500 - 7 500 kilo, kommer att krävas C1E, och för tyngre släp än 7 500 kilo, CE. För lätt buss med släp krävs följaktligen D1E, och DE för tyngre buss. I dag finns ingen övre maximigräns för totalvikt på släp för förare med körkort kategori BE. Den begränsning som finns är av teknisk karaktär, nämligen bilens maximala släpvagnsvikt.

För behörighet BE föreslår Björn Hansson att det ska räcka med ett körprov, men körprovet ska utformas så att man kan bedöma om föraren har tillräckliga teoretiska och praktiska kunskaper för att framföra ekipagen på ett trafiksäkert sätt. Vidare föreslår utredaren att kostnaden för körprovet skall motsvara dagens, det vill säga cirka 850 kronor.

Utredningen är nu ute på remiss och ska därefter eventuellt justeras och framförallt ska det hela helt harmoniera EG-länderna emellan.

Av: Torbjörn Stålenhag

On
Off

4 kommentarer

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Husvagn & Campings nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna i din mailkorg - varje månad.

Ja, jag är 16 år eller äldre och vill även få information från Husvagn & Camping/Egmont Tidskrifter och deras samarbetspartners.

Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1486 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 546 fristående campingplatser och 534 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

  • Husvagn & Camping 2018-04

  • Husvagn & Camping 2018-03

  • Husvagn & Camping 2018-02

  • Husvagn & Camping 2018-01

  • Husvagn & Camping 2017-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842