Extra vårlikt i Holland

Publicerad: 2009-02-12   Uppdaterad: 2016-03-04

Holland om våren är ett populärt resmål, inte minst bland folk med campingfordon. I år kommer en sådan resa att bli en extra fröjd för blomsterälskare.

Den 18 mars kommer drottning Beatrix av Nederländerna att inviga den internationella blomsterparken Keukenhofs 60:e säsong. För att göra jubileet extra färgstarkt har inte mindre än sju miljoner blomsterlökar planterats i den 32 hektar stora parken, och de kommer alla att slå ut under våren.

Den stora park som bär namnet Keukenhof var ett område för jakt under 1400-talet. Baronessan av Holland, Jacoba van Beieren, odlade också sina köksörter här, och därav namnet Keukenhof, som betyder Köksträdgården. Den nutida parken var en del av Teylingenslottets stora ägor, med dess vackra vildvuxna buskage och dyner.

Efter Jacoba van Beierens bortgång kom Keukenhof i händerna på några rika köpmansfamiljer. Baronen och baronessan van Pallandt bjöd in landskapsarkitekterna Zocher, som även formgivit Amsterdams stora Vondelpark, för att styra upp trädgården kring slottet. Deras arbete i engelsk stil har sedan legat till grund för all vidare utveckling av parken.

Sedan Keukenhof öppnade 1949, har mer än 43 miljoner människor besökt denna världens mest berömda blomsterträdgård. Detta gör parken till en av Hollands huvudattraktioner. I år väntas över 800.000 besökare till parken.

Vissa evenemang är återkommande varje år, men varje år får också Keukenhof ett speciellt tema där man låter natur och kultur vävas samman. I år är det exakt 400 år sedan som Henry Hudson fick uppdraget av Holländska Ostindiska Kompaniet att segla västerut för att hitta en snabbare resrutt till Kina.

Detta ledde till upptäckten av det som skulle bli Nieuw Amsterdam – numera mer känt som New York. Årets tema kallas således ”USA, New Amsterdam – New York, 400”.

Det är inte svårt att hitta campingplatser i Holland. Där finns mer än 850 att välja bland, och bra kataloger finns att köpa bland annat på de flesta större bensinstationer.

Foto: Keukenhof

Rulla till toppen