2009 var vinstår för turismen

Publicerad: 2010-01-08   Uppdaterad: 2010-06-17

Förra året spenderade turister för första gången mer pengar i Sverige än vad svenskarna själva gjorde av med utomlands.

Den ekonomiska krisen har präglat nyhetsrapporteringen stora delar av 2009. Nu visar det sig att turismnäringen inte har drabbats av nedgången. Däremot har affärsresandet minskat.

År 2008 omsatte turismnäringen 240 miljarder kronor. Det motsvarar nästan tre procent av BNP. Exakta siffror finns inte för 2009 än, men beräkningarna tyder på att även det gångna året blir ett stort år för turismen. Klart är att svenskarna för första gången inte gjorde av med lika mycket pengar utomlands som turister i Sverige spenderade här.

Exportvärdet av turismen var år 2008 överlägset större än både järn- och stålindustrin och bilindustrin. Siffrorna för turismen var 2008 nästan 91 miljarder kronor, för järn- och stålindustrin var de drygt 75 miljarder kronor, och för bilindustrin 55 miljarder kronor, enligt Tillväxtverket* och SCB, uppger SVT.

*Tillväxtverket är ansvarig myndighet för turistnäringsfrämjande insatser, och ansvarar för analyser och löpande statistik inom området, enligt deras egen presentation.

Av: Ingela Svenson

Rulla till toppen