Nytt chassi från Alko

Publicerad: 2010-06-15   Uppdaterad: 2010-06-28

På nya chassier från Alko kan du nu beställa ett fjädringssystem med automatisk nivåreglering.

När du lastar bilen, och de flesta husbilar har ju lastrummet långt bak, sjunker bakvagnen ihop och bilens köregenskaper försämras. Med nya ALC (Automatic Level Control) känner fjädringen av att belastningen har ökat och kompenserar för det.

En pumpstång i stötdämparen hämtar olja från en reservoar i dämparen och den ställer sig då i ett nytt, högre läge. Vid urlastning sker samma sak men i omvänd ordning, och stötdämparen återgår till sitt ursprungsläge. Systemet bygger på en hydraulisk/mekansik dämpare som arbetar tillsammans med lite tunnare torsionsstavar.

Husvagn & Camping har provkört två bilar utrustade med ALC och intrycket är att den nya fjädringen stabiliserar bilen betydligt. Dels går den tystare, inte minst över småhål och asfaltssprickor, och dels går bilen stadigare i kurvor då den nya fjädringen håller emot nigningar och rullningar på ett avgjort bättre sätt.

Den nya fjädringen går också att eftermontera, men då får du vänta till nästa år. Extrakostnaden för ALC beräknas bli mellan 15 000 och 20 000 kronor och den kommer troligen att finnas på de mer exklusiva modellerna, som tillval eller standard.

Av: Torbjörn Stålenhag

Rulla till toppen