Unik närkontakt med myskoxar

Publicerad: 2010-06-22   Uppdaterad: 2010-06-28

I söndags var det världspremiär för Myskoxcentrum i Härjedalen. På en 2,5 meter hög ramp kan besökarna se urtidsdjuren på nära håll i naturlig miljö. Myskoxarn går i ett hägn på totalt 1,5 hektar ochplanen var att visa fyra myskoxar till invigningen. Men i början av juni föddeshelt oväntat, men väldigt lägligt, en liten tjurkalv....

I söndags var det världspremiär för Myskoxcentrum i Härjedalen. På en 2,5 meter hög ramp kan besökarna se urtidsdjuren på nära håll i naturlig miljö.

Myskoxarn går i ett hägn på totalt 1,5 hektar ochplanen var att visa fyra myskoxar till invigningen. Men i början av juni föddeshelt oväntat, men väldigt lägligt, en liten tjurkalv. De vuxna myskoxarnabestår av tre tjurar och en ko och de kommer allihop från Ryøya utanför Tromsøi Nordnorge. Ursprungligen kommer de vilda svenska myskoxarna från Grönland och har underårmiljonerna anpassat sig till klimatförändringar som istider ochvärmeperioder. 1869 upptäckte européerna myskoxar på Grönland, och under1900-talet inplanterades myskoxar bland annat på norska Dovrefjell. Myskoxhägenet i Tännäs visas genom guidade turer, som bokas via DestinationFunäsdalen.

Läs mer ommyskoxar och Myskoxcentrum på www.myskoxcentrum.se

Foto: Mats Ricklund /Myskoxcentrum

Rulla till toppen