Rastplatsvärdar ny satsning från Trafikverket

Publicerad: 2010-07-08   Uppdaterad: 2010-07-08

Den som i sommar svänger in på någon av Trafikverkets rastplatser kan mötas av rastplatsvärdar. De är en satsning från Trafikverket som på det sättet vill öka servicen på rastplatserna och fånga upp trafikanternas åsikter. – Vi gjorde det här i mindre skala förra året och det föll mycket väl ut. Rastplatserna är viktiga för trafiksäkerheten...

Den som i sommar svänger in på någon av Trafikverkets rastplatser kan mötas av rastplatsvärdar. De är en satsning från Trafikverket som på det sättet vill öka servicen på rastplatserna och fånga upp trafikanternas åsikter.

– Vi gjorde det här i mindre skala förra året och det föll mycket väl ut. Rastplatserna är viktiga för trafiksäkerheten då de lockar till välbehövliga pauser. Därför vill vi ta reda på vad trafikanterna tycker om rastplatserna och servicen på dem, säger Jan Pettersson, avdelningschef på Trafikverket.

Det har visat sig att det tidigare funnits ett missnöje med städning och service och därför satsar man på rastplatsvärdarna som kommer att besöka de ungefär 130 mest besökta rastplatserna under sommarsäsongen. På vissa av dem kommer värdarna att finnas mer eller mindre permanent, på andra kommer de att besöka då och då.

Deras uppgifter är bland annat att hjälpa de som besöker rastplatserna och informera om Trafikverkets verksamhet, svara på frågor och fånga upp synpunkter från trafikanterna.
– Vi började göra mätningar av trafikanternas åsikter om rastplatserna för två år sedan och då fanns ett missnöje med servicen på vissa områden på en del rastplatser. Sedan dess gör vi extra satsningar på vissa av dem och det är klart bättre numera. Efter den här sommaren gör vi en utvärdering och sedan får vi se om det blir rastplatsvärdar också nästa sommar, säger Jan Pettersson.

Men det handlar inte bara värdarna. Fler sopkärl och fräscha och välstädade toaletter på rastplatserna ska också ge mer nöjda trafikanter hoppas Trafikverket.

Förteckning över platser med rastplatsvärdar

Av: Alje van Dam

Rulla till toppen