Skadade däck vanligare än slitna

Publicerad: 2010-08-09   Uppdaterad: 2010-08-11

Under månaderna april till juni i år besiktades 40 675 husvagnar. Tre procent av dem fick nedslag i besiktningsprotokollet för bristfälliga däck. – Av dessa är det skadade däck där korden är synlig som dominerar och står för 2,3 procent medan slitna däck och för litet däckdjup står för 0,7 procent, avslöjar Ensio Andersson, teknisk...

Under månaderna april till juni i år besiktades 40 675 husvagnar. Tre procent av dem fick nedslag i besiktningsprotokollet för
bristfälliga däck.

– Av dessa är det skadade däck där korden är synlig som dominerar och står för 2,3 procent medan slitna däck och för litet däckdjup står för 0,7 procent, avslöjar Ensio Andersson, teknisk handläggare på Bilprovningen.
Jämför man dessa siffror med personbilarnas är det raka motsatsen då 2,1 procent fick en bom i protokollet för slitage medan 0,3 procent fick nedslag för skadat däck av de 927 000 personbilar som besiktades under samma tidsperiod. Anledningen till detta beror till stor del på att husvagnen står stilla under längre tid och då kan torrsprickor uppstå.
– Det är egentligen inga överraskande siffror och inga direkt större förändringar i husvagnsstatistiken jämfört med tidigare år. Värre var det när diagonaldäcken fanns men de däcken ser man knappt till längre, säger Ensio Andersson.

Rulla till toppen