Sverige får två nya ekoparker

Publicerad: 2010-08-17   Uppdaterad: 2010-08-25

I slutet av augusti och september inviger Sveaskog två nya Ekoparker i norra Sverige. Totalt är det 11 000 hektar skogslandskap där naturvård och friluftsliv ska styra utvecklingen. Först ut är Maunuvaara, som är ett 7 900 hektar stort skogslandskap tre mil nordväst om Tärendö i Norrbotten. Området präglas av stora myrar och höga berg...

I slutet av augusti och september inviger Sveaskog två nya Ekoparker i norra Sverige. Totalt är det 11 000 hektar skogslandskap där naturvård och friluftsliv ska styra utvecklingen.

Först ut är Maunuvaara, som är ett 7 900 hektar stort skogslandskap tre mil nordväst om Tärendö i Norrbotten. Området präglas av stora myrar och höga berg och är i princip opåverkat av de två senaste istiderna. Här finns både utter och björn och enligt Sveakog är det ett bra utflyktsmål för dig som gillar att vandra och plocka blåbär och hjortron.

Det andra området är Grytaberg tre mil norr om Edsbyn i Hälsingland. Det är 2 700 hektar stort och är enligt Sveaskog ett typiskt hälsingelandskap, med skogklädda berg, skogar, forsar, vidsträckta myrar och blomstrande ängar. Grytaberg blir Sveaskogs 27:e ekopark.

Foto: Erik Nyberg

Rulla till toppen