Hemligt bergrum öppnas för utställningar

Publicerad: 2010-08-26   Uppdaterad: 2010-08-26

Det tidigare hemliga militära bergrummet under Skeppsholmen i Stockholm har nyligen öppnats för allmänheten. Det ska användas för olika utställningar och först ut är Kinas terrakottaarmé som premiärvisas i helgen. Bergrummen under Östasiatiska museet och Moderna museet på Skeppsholmen består av ett tunnelsystem på totalt ca 5 000 kvm. Av dessa har Statens fastighetsverk, som...

Det tidigare hemliga militära bergrummet under Skeppsholmen i Stockholm har nyligen öppnats för allmänheten. Det ska användas för olika utställningar och först ut är Kinas terrakottaarmé som premiärvisas i helgen.

Bergrummen under Östasiatiska museet och Moderna museet på Skeppsholmen består av ett tunnelsystem på totalt ca 5 000 kvm. Av dessa har Statens fastighetsverk, som förvaltar Skeppsholmen,  iordningställt lite mer än en tredjedel dit allmänheten får tillträde. Utställningsdelen består av en inre zon med två utställningstunnlar på cirka 1 000 kvm och det är här som terrakottasoldaterna har placerats. Den yttre zonen, också den på ca 1 000 kvm, består av foajéer, kapprum och mindre utställningsytor.

Bergrummen användes ursprungligen av flottans stridsledning i Stockholm. I början på 1940-talet anlades bland annat stridsledningscentral, övernattningsrum för befäl, sjukavdelning, matsal och logement för värnpliktiga.

Utställningen Kinas terrakottaarmé pågår mellan den 28 augusti och 16 januari 2011.

Foto: Pål Allan

Rulla till toppen