Nytt världskulturarv i norra Tyskland

Publicerad: 2010-09-03   Uppdaterad: 2010-09-03

Sedan augusti i år ingår vattensystemet Oberharzer Wasserregal i Unescos lista över världskulturarv. Vattenregalen är ett system av bland annat dammar, tunnlar och vallgravar som till stora delar anlades mellan 1500- och 1800-talet. Anledningen var att man ville avleda och förvara vattnet som drev gruvornas vattenhjul i den tyska regionen Oberharz. Vattensystemet täcker en yta...

Sedan augusti i år ingår vattensystemet Oberharzer Wasserregal i Unescos lista över världskulturarv.

Vattenregalen är ett system av bland annat dammar, tunnlar och vallgravar som till stora delar anlades mellan 1500- och 1800-talet. Anledningen var att man ville avleda och förvara vattnet som drev gruvornas vattenhjul i den tyska regionen Oberharz. Vattensystemet täcker en yta om cirka 200 kvadratkilometer och i området finns 22 olika vandringsleder, varav den längsta är 12 kilometer och den kortaste 500 meter. Strax norr om OberharzerWasserregal finns sedan tidigare världskultursarvet Rammelsbergsgruvan och gamla staden i Goslar.

I nuläget finns drygt 900 platser med på Unescos lista över världskulturarv, varav 14 finns i Sverige. Bland dem finss bland annat Birka och Hovgårdedensamt hällristningarna i Tanum.
Se hela listan på www.unesco.org/en/list

Rulla till toppen