Östersund är landets första mathuvudstad

Publicerad: 2010-09-16   Uppdaterad: 2010-09-16

I hård kamp mot bland andra Gotland och Kristianstad har Östersund utsetts till Sveriges Mathuvudstad 2011. Det är första gången utmärkelsen delas ut och titeln får användas ett år. Som en del av regeringens vision om att Sverige ska bli Europas nya matland utlystes i sommar en tävling om årets mathuvudstad. Det är första gången...

I hård kamp mot bland andra Gotland och Kristianstad har Östersund utsetts till Sveriges Mathuvudstad 2011. Det är första gången utmärkelsen delas ut och titeln får användas ett år.

Som en del av regeringens vision om att Sverige ska bli Europas nya matland utlystes i sommar en tävling om årets mathuvudstad. Det är första gången som titeln delas ut och det är Jordbruksdepartementet som står bakom utmärkelsen.

Årets vinnare är Östersund och en del av juryns motivering till att just Östersund vann är att ”här finns god mat, spännande entreprenörer och en stor vilja att arbeta för att uppnå visionen om Sverige som ett stort matland.”

Jury bestod av representanter från olika områden inom livsmedels- och turismsektorn och Östersund var en av 45 nominerade bidrag. På andraplats kom Gotland följt av tredjepristagaren Kristianstad. På delad fjärdeplats hamnade Göteborg, Hedemora, Jönköping, Skellefteå, Tomelilla, Trelleborg och Vara.

Foto: Tommy Andersson/Turist- & Kongressbyrån i Östersund

Rulla till toppen