Nytt kulturreservat i Alingsås

Publicerad: 2010-10-14   Uppdaterad: 2010-10-27

Gräfsnäs slottspark i Sollebrunn har nyligen utsetts till kulturreservat. Parken har anor från medeltiden och är ett populärt turistmål i Alingsås kommun. Anledningen är att parken har en lång och spännande historia samt viktiga naturvärden. Bland annat finns värdefulla miljöer med jätteträd, lövskog och djurarter kopplade till dessa. Ett av syftena med reservatet är att...

Gräfsnäs slottspark i Sollebrunn har nyligen utsetts till kulturreservat. Parken har anor från medeltiden och är ett populärt turistmål i Alingsås kommun.

Anledningen är att parken har en lång och spännande historia samt viktiga naturvärden. Bland annat finns värdefulla miljöer med jätteträd, lövskog och djurarter kopplade till dessa. Ett av syftena med reservatet är att bevara och lyfta fram parkens förflutna som en allmänhetens rekreationspark vid förra sekelskiftet och perioden däromkring. Tanken är också att fortsätta utveckla parken i samma anda.

Reservatet omfattar 12 hektar och omfattar bland annat slottsruin, vallgrav, slottspark, badplats och ett område med hembygdsstugor. Invigningen gjordes i mitten av september och Gräfsnäs slottspark är nu ett av totalt finns 36 kulturreservat i Sverige. Andra kulturreservat är exempelvis Igelbäcken i Stockholm , Sandvikens fiskeläge på Ulvön och Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal.
Foto: Alingsås kommun

Rulla till toppen