Unika vikingafynd i Mälaren

Publicerad: 2010-10-20   Uppdaterad: 2010-10-20

Sjöhistoriska museet i Stockholm visar just nu fynd som nyligen har gjorts på sjöbotten utanför Björkö i Mälaren. – Fynden är unika i sitt slag och kan berätta om vikingatiden och Birka på ett nytt sätt. Framför allt speglas vardagslivet i föremål som snidade träskedar och olika typer av textil och rep, men vi har...

Sjöhistoriska museet i Stockholm visar just nu fynd som nyligen har gjorts på sjöbotten utanför Björkö i Mälaren.

– Fynden är unika i sitt slag och kan berätta om vikingatiden och Birka på ett nytt sätt. Framför allt speglas vardagslivet i föremål som snidade träskedar och olika typer av textil och rep, men vi har också hittat bärnstensföremål, berättar Andréas Olsson, chef för Sjöhistoriska museets arkeologienhet.

Undersökningen av sjöbotten har pågått i två veckor och är ett första steg i försöken att beskriva Birka från ett maritimt perspektiv. Fynden visar också att hamnen utanför Svarta jorden på Björkö är en betydligt mer komplex anläggning än vad man tidigare trott, med ett system av pirar och bryggor.

– Ett intressant fynd är ett ekspant som daterats till 800-talet. Vi har få fynd av vikingatida fartyg i Sverige och ännu inga med anknytning till Birka. Spantet indikerar förstås att det finns ett fartygsvrak i närheten, säger Andréas Olsson.
 
Läs mer om utställningen Showroom: Birka på www.sjohistoriska.se.
Foto: Anneli Karlsson/SMM

Rulla till toppen