Dorotea – platsen för liv och överlevnad

Publicerad: 2010-11-19   Uppdaterad: 2010-11-19

För första gången någonsin ställer äventyraren Björn Uglem ut föremål och bildkonst från de 15 år som han genomlevt av årliga boendeperioder i norra Alaska. – Det är min första vernissage och det är öppet hus som gäller i fem dagar. Min förhoppning är givetvis succé så att utställningen kan flyttas runt om i landet....

För första gången någonsin ställer äventyraren Björn Uglem ut föremål och bildkonst från de 15 år som han genomlevt av årliga boendeperioder i norra Alaska.

– Det är min första vernissage och det är öppet hus som gäller i fem dagar. Min förhoppning är givetvis succé så att utställningen kan flyttas runt om i landet. Den är i varje unik nog för det, säger Björn Uglem.
Utställningen äger rum i krokarna runt klassisk svensk campingkultur. Ett stenkast från Solifer, Polar och Svenska Tält, närmare bestämt vid Sörgården i Dorotea, kommer utställning att visas under perioden 27 november – 1 december. Fotona som ställs ut är kopplade till inlandseskimåerna från Nunamiterna.
– De är de enda inlandseskimåerna i världen och anses i dag vara den mest unika arktiska kulturgruppen i Nordamerika. De har varit och är fortfarande extremt nomadiserande och beroende av jakt för sin överlevnad, förklarar Björn Uglem.
Utöver de olika föremålen kommer besökarna till utställningen som Björn Uglem har döpt till ”Liv och överlevnad i Arktis” även att kunna ta del av traditionell eskimådans, lyssna till en föreläsning om livsvillkoren i norra Alaska samt smaka på dess specialiteter.
Fotnot: För att läsa mer om Björn Uglem, se artikeln ”Månadens Campare” i Husvagn & Camping nr 12/2010.

Rulla till toppen