Högre kilometerskatt i Polen

Publicerad: 2011-06-28   Uppdaterad: 2011-06-30

Polen inför nya och högre kilometeravgifter på betalvägar den 1 juli i år. Den nya avgiften gäller för husbilar och husvagnsekipage med totalvikt över 3,5 ton. Nyheten kom som en överraskning både för Polska Turistbyran i Sverige och för Motormännen. Efter att vi ringt de båda organisationerna för att kontrollera uppgiften har de nu fått...

Polen inför nya och högre kilometeravgifter på betalvägar den 1 juli i år. Den nya avgiften gäller för husbilar och husvagnsekipage med totalvikt över 3,5 ton.

Nyheten kom som en överraskning både för Polska Turistbyran i Sverige och för Motormännen. Efter att vi ringt de båda organisationerna för att kontrollera uppgiften har de nu fått bekräftelse från Polen. De nya avgifterna innebär cirka 3,50 kronor per mil för de som åker med husbil tyngre än 3,5 ton eller för de som åker med ett ekipage (bil+husvagn) med totalvikt över 3,5 ton. Husvagn&Camping fick reda på detta genom Björn Lahtinen, en av våra uppmärksamma läsare. Fordon under 3,5 ton betalar i betalstationer längs vägen, tyngre fordon och ekipage (bil+husvagn) registrerar sitt fordon före avresan hemifrån.

Så här skriver Motor på sin hemsida:
Personbil, husbil, lätt lastbil och buss < 3,5 t. Personbil med släp, sammanlagd totalvikt < 3,5 t. Motorcykel.
Betalning i betalstationer längs vägen, kontant eller med kort. Eller elektronisk debitering (möjlig från 2012).

Husbil > 3,5 t. Personbil med släp, sammanlagd totalvikt > 3,5 t. Andra tunga fordon.Ingen betalning i betalstationer. Istället ska fordonet registreras på www.viatoll.pl.
Gör det innan avresan från Sverige! I Polen skaffar du en viaAUTO-dosa
som placeras på vindrutan. Dosan debiterar PLN 0,16 – 0,40 per
kilometer, beroende på vägen du kör på, typ av fordon och fordonets
miljöklass. 

Om du planerar att åka till Polen i sommar, gå in på www.viatoll.pl.

Rulla till toppen