Bilsemester jorden runt

Publicerad: 2011-07-13   Uppdaterad: 2011-07-13

Den ultimata campingresan går inte till ett ställe eller ens en region, och sen tillbaks igen, den går iväg åt ett håll och avslutas från ett annat. Den går helt enkelt jorden runt. Åtminstone om man tycker som de äventyrslystna och strapatståliga Anna Bjellman och Richard Sjösten. De har just startat sin resa – österut...

Den ultimata campingresan går inte till ett ställe eller ens en
region, och sen tillbaks igen, den går iväg åt ett håll och avslutas
från ett annat. Den går helt enkelt jorden runt.

Åtminstone om man tycker som de äventyrslystna och strapatståliga Anna Bjellman och Richard Sjösten. De har just startat sin resa – österut – och när släkt och vänner tar emot dem får de vända sig västerut. Anna och Richard startar nämligen mot Ryssland men kommer hem från USA

De har beräknat att resan kommer att ta cirka fem månader, kosta cirka 400 000 kronor och berättar att förberedelserna tagit närmare ett år. Då ingår bilinköp, en Toyota Land Cruiser 90 av årsmodell -00 som preparerats och utrustas för resan, flyg och färjebiljetter samt en hel del klareringspapper. Husvagn& Camping vinkade av dem i Värtahamnen i Stockholm lördagen den 2 Juli.

De kommer att bo i tält på biltaket, de största förväntade svårigheterna kommer troligen när de når längst österut i Ryssland. De har planerat att göra en avstickare innan de lämnar Ryssland, en 200 mil lång sträcka som går från Yakutsk till Magadan och kallas för Road of  Bones. Den är byggd av Gulag-fångar men lär sakna allt av underhåll, mestadels är det rester av en väg. Längs sträckan ligger världens kallaste bebodda plats, Oymyakon, där man vid ett tillfälle har mätt upp  -71,2 C.
–    Den lär bli tuff säger de bägge och ser oroväckande oberörda ut.
När de så småningom återkommer till Sverige har de kört cirka 3 500 mil, cirka 800 av de milen på asfalt, de har flugit mellan Japan och Alaska och mellan New York och Stockholm. Bilen skeppas över haven där vägen tar slut.
Man kan hitta information om dem och följa deras resa på webben. Klicka in på www.thegrandtour.se och hitta mer info.

Rulla till toppen