Mindre, smidigare och smartare

Publicerad: 2011-08-25   Uppdaterad: 2011-08-25

Nu lanseras Alkos uppdaterade modeller av säkerhetskopplingarna AKS 3004 och 3504.  I grund och botten är det fortfarande en vanlig kulkoppling som har kompletterats med två friktionsbelägg, ett på var sida i kulskålen. Men nyheten är den att AKS-kopplingarna 3004 och 3504 har blivit mindre, smidigare och smartare för användaren. –    Det stora handtaget som...

Nu lanseras Alkos uppdaterade modeller av säkerhetskopplingarna AKS 3004 och 3504.
 
I grund och botten är det fortfarande en vanlig kulkoppling som har kompletterats med två friktionsbelägg, ett på var sida i kulskålen. Men nyheten är den att AKS-kopplingarna 3004 och 3504 har blivit mindre, smidigare och smartare för användaren.

–    Det stora handtaget som sätter an friktionsbeläggningen är nu svart i UV-beständigt material och har fått en slankare profil. Det sistnämnda för att förbättra möjligheten att kunna öppna sidhängda eller lågt nerdragna bakluckor på dragbilarna, säger Per Åkerblom på Alko Kober AB.

Andra förbättringar är bekvämare hantering genom att handtaget har försetts med ett mjukare rödfärgat material på undersidan, just där man greppar med fingrarna. Även förslitningsindikatorn för friktionsbeläggen har uppdaterats med tydliga markeringar på silverbotten.

–    Skyddspluggarna på sidorna har gjorts större för att ge ett bättre skydd och för att vara lättare att ta loss vid byte av friktionsbelägg, säger Per Åkerblom och tillägger att AKS 3004 är den vanligaste versionen. AKS 3504 är en förstärkt version som är anpassad för släp upp till 3500 kg, den enda på marknaden för så hög totalvikt.

Det enda som krävs för att AKS-kopplingen ska fungera är att kulan inte är lackad och att både den och kulskålen i kopplingen hålls rena så att inga beläggningar skapas. Vidare får naturligtvis inget fett användas på kulan eftersom hela idén bygger på att öka friktionen mellan kula och koppling istället för att minska den.

AKS 3004 och 3504 levereras till husvagnstillverkarna för nyproduktion av 2012-modellerna och kommer för eftermarknaden under våren 2012.

Rulla till toppen