Nya fel som ger underkänt

Publicerad: 2012-01-26   Uppdaterad: 2012-01-27

De företag som besiktigar våra fordon har från årsskiftet 2011-2012 fått nya direktiv från Transportstyrelsen En av nyheterna är att man skall kontrollera att varningslamporna för bilens olika system fungerar. Felaktiga signaler, för ESP, ABS-bromsen eller för krockkuddarna, gör att bilen blir underkänd. Man får heller inte godkänt om lampan för bilens elektriska servopump lyser....

De företag som besiktigar våra fordon har från årsskiftet 2011-2012 fått nya direktiv från Transportstyrelsen

En av nyheterna är att man skall kontrollera att varningslamporna för bilens olika system fungerar. Felaktiga signaler, för ESP, ABS-bromsen eller för krockkuddarna, gör att bilen blir underkänd. Man får heller inte godkänt om lampan för bilens elektriska servopump lyser.

Dessa lite hårdare regler är ett led i harmoniseringen av de olika EU-ländernas krav för godkännande av personbilar. Samtidigt släpps vissa krav på hur motorcyklarnas backspeglar och deras siktfält skall vara utformade.

En annan nyhet är att man på bilar av årsmodell 2012 eller senare, kommer att underkänna manipulerad mätarställning. Man kommer helt enkelt att jämföra mätarställningen med förra årets. Har bilen färre mil på mätaren än vid förra besiktningstillfället måste man kunna styrka att det är på grund av en reparation eller åtgärd där mätarställningen påverkats. Detta är ett led i att skydda bilägare mot lurendrejare som ”skruvar” mätare och höjer begagnade bilars, och husbilars, marknadsvärde.

Applus+Bilsyn, Carspec, Dekra, Ystads Bilbesiktning YYB, Fordonsbesiktarna i Väst och Svensk Bilprovning AB är de företag som finns listade på Swedacs hemsida som ackrediterade och godkända för bilbesiktning. Sammantaget finns det 333 besiktningsstationer och de allra flesta är drivna av Svensk Bilprovning AB. Bara ett fåtal stationer utanför Svensk Bilprovning åtar sig husvagnsbesiktning och besiktning av tyngre fordon, som till exempel husbilar tyngre än 3,5 ton.

Rulla till toppen