Stor invigning av Titanic-museum

Publicerad: 2012-03-30   Uppdaterad: 2012-04-02

Fartyget Titanic och den tragiska jungfruresa fascinerar människor över hela världen. Imorgon invigs Titanic Belfast – ett sex våningar högt museum vid varvet där fartyget en gång byggdes. I mitten av april i år är det exakt 100 år sedan Titanic stötte på ett isberg och sjönk till havets botten. Bara två veckor tidigare hade...

Fartyget Titanic och den tragiska jungfruresa fascinerar människor över hela världen. Imorgon invigs Titanic Belfast – ett sex våningar högt museum vid varvet där fartyget en gång byggdes.

I mitten av april i år är det exakt 100 år sedan Titanic stötte på ett isberg och sjönk till havets botten. Bara två veckor tidigare hade hon avseglat från Belfast till Southampton i England, varifrån jungfrufärden startade.

Titanic byggdes på ett varv i Belfast på Irland och det är just här som det nya museet har byggts. Här kan besökarna med hjälp av modern teknik på olika sätt uppleva fartygets hela historia, från det att hon byggdes i början av 1900-talet till det att hon upptäcktes av ett forskarteam i 1985. En avdelning visar exempelvis hur varvsarbetarnas liv såg ut och hur det gick till att bygga Titanic, en annan visar hur det såg ut och hur det var att leva ombord och förstås finns en egen avdelning som bara berör själva katastrofen. 

Titanic Belfast premiäröppnar imorgon och är en av landets största turistsatsningar någonsinn. Förhoppningen är att det ska komma besökare från hela världen och att även Belfast som stad ska uppmärksammas.  I samband med invigningen inleds även en två veckor lång Titanic-festival med bland annat en rad olika musikevenemang och utställningar.

Foto: Christopher Heaney

Rulla till toppen