70-talsnostalgi på Jamtli

Publicerad: 2012-04-06   Uppdaterad: 2012-04-09

 Från och med den 24 juni i år kan man förflytta sig tillbaks till 1975  – om man beger sig till länsmuseet Jamtli i Östersund. Där byggs just nu en upplevelsemiljö där året kommer att vara just 1975. På området växer ett helt kvarter fram med villa, pensionärsbostäder och ett gröna vågen-torp. Dessutom byggs en...

 Från och med den 24 juni i år kan man förflytta sig tillbaks till 1975  – om man beger sig till länsmuseet Jamtli i Östersund.

Där byggs just nu en upplevelsemiljö där året kommer att vara just 1975. På området växer ett helt kvarter fram med villa, pensionärsbostäder och ett gröna vågen-torp. Dessutom byggs en park med inspiration från tv-programmet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.
– Det blir som att gå på framtidens Skansen redan i dag, säger projektledaren Charina Knutson. Husen kommer att vara ”bebodda” av rollspelande aktörer. Besökarna kan prata med medelklassfamiljen i villan, pensionären i den lilla lägenheten och det idealistiska unga paret i gröna vågen-torpet.

Jamtli har arbetat med historiska rollspel i över 25 år och på friluftsmuseet har besökarna kunnat hälsa på hos familjer från 1785, 1895, 1942 och 1956.
– Nu vill vi dra fram historieberättandet i tiden. Besökarna som kommer till Jamtli ska kunna känna igen sig, säger Charina Knutson.

Upplevelseparken med temat ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, kommer bli en snackis, enligt Charina Knutson.  Här har Jamtli jobbat nära Sveriges Television samt seriens upphovsmän Lasse Haglund och Bengt Linné. Tv-programmet var det största som hände inom svensk pedagogisk underhållning på 1970-talet. Ett syfte med programmen var att uppmuntra även barn i socialt utsatta grupper att våga närma sig bokstäver och siffror – en riktig 1970-talstanke.

På Jamtli kommer man att kunna återuppleva serien, leka med ord, uppträda på en Fem myror-scen, gå in i Igelkotten Ivars hus, lära sig stora och små bokstäver med en interaktiv julkalender och mycket mera.

Sommaren 2012 är Jamtli Historieland öppet varje dag 24 juni-19 augusti.

Rulla till toppen