VW up! Årets världsbil 2012”

Publicerad: 2012-04-12   Uppdaterad: 2012-04-13

En jury bestående av 66 journalister från 25 länder har utsett Volkswagen up! till ”Årets bil i världen 2012” . Bilen vann utmärkelsen i konkurrens med 34 andra nya modeller. Priset delades ut på New York International Auto Show nyligen och i juryn ingick blan annat Robert Collin, internationellt känd för att ha påpekat brister...

En jury bestående av 66 journalister från 25 länder har utsett Volkswagen up! till ”Årets bil i världen 2012” . Bilen vann utmärkelsen i konkurrens med 34 andra nya modeller.

Priset delades ut på New York International Auto Show nyligen och i juryn ingick blan annat Robert Collin, internationellt känd för att ha påpekat brister i Mercedes A-klass väghållning, när den introducerades 1998.
– Jag röstade på up! För att det är en säker bil med modernt säkerhets- och miljötänkande som ger europeisk bilindustri en vink om framtidens bilar. Billiga, säkra och bränsleeffektiva säger Robert Collin till Husvagn & Camping.

”Utmärkelsen visar att våra designers och ingenjörer har utvecklat en bil som är genomtänkt in i minsta detalj. En bil som sätter ny standard i sin klass. Den premieras för effektiv användning av utrymme, säkerhet, körglädje och miljöeffektivitet”, kommenterar Martin Winterkorn, koncernchef Volkswagen AG.

Flera andra utmärkelser har tilldelats up! sedan lanseringen i december förra året. I Tyskland lade den beslag på förstaplatsen i sin klass när det gäller nyregistrerade bilar samt toppbetyg i Euro NCAP:s säkerhetstester. Bilen fick bland annat beröm för sin laserbaserade autobromsfunktion ”City Emergency Brake” som är standard för up! på den svenska marknaden.

På ett utrymme av 3,54 x 1,64 meter ger up! plats för fyra personer. En ny generation trecylindriga 1,0-liters bensinmotorer ger 60 hk respektive 75 hk. Bränsleförbrukningen är 4,5 l/100 km (105 g CO2 per km) respektive 4,7 l/100 km (108 g CO2 per km). 2-dörrarsversionen av up! hade svensk premiär i februari.

Till sommaren blir 4-dörrarsversionen beställningsbar och i slutet av året lanseras den gasdrivna versionen ”eco up!”. Under 2013 planeras det dessutom för en helt eldriven version.

Rulla till toppen