Säker campingsommar

Publicerad: 2012-05-08   Uppdaterad: 2012-05-09

För att uppmuntra husvagns- och husbilsägare att göra en gasolkontroll genomför Bilprovningen och SweCamp kampanjen ”Campa säkert i sommar”.   Vid en gasolkontroll hos Bilprovningen kontrolleras slangar, rörledningar och övriga komponenter. De undersöker också om det har uppstått skador, förslitningar eller sprickor i och under fordonet. Även fästanordningen för gasolflaskor kontrolleras och därefter sker en...

För att uppmuntra husvagns- och husbilsägare att göra en gasolkontroll genomför Bilprovningen och SweCamp kampanjen ”Campa säkert i sommar”.

 

Vid en gasolkontroll hos Bilprovningen kontrolleras slangar, rörledningar och övriga komponenter. De undersöker också om det har uppstått skador, förslitningar eller sprickor i och under fordonet. Även fästanordningen för gasolflaskor kontrolleras och därefter sker en täthetskontroll av systemet.

Fordonsägaren får till sist ett protokoll med resultatet. Det är endast rådgivande och rapporteras inte till någon myndighet, men Bilprovningen rekommenderar att alla eventuella brister åtgärdas innan fordonet används. Om inga brister noteras får fordonsägaren ett märke ”Genomförd Gasolkontroll” som kan fästas på husvagnen eller intill gasolinstallationen.

Sedan tre år tillbaka ingår inte gasolkontroll, enligt EU-regler som infördes 2009, i besiktningen av husvagnar och husbilar. När kontrollen var obligatorisk underkändes varje år cirka fem procent på grund av läckage i gasolutrustningen. Andelen som besiktar sin husvagn hos Bilprovningen och väljer att även göra en täthetskontroll av gasolanläggningen ökar stadigt, trots att den inte längre är obligatorisk. Under 2009 var det varannan kund. Under 2010 låg motsvarande siffra på 63 procent och 2011 på 74 procent.

Kampanjen görs tillsammans med SweCamp och de som låter gasolkontrollera sina husvagnar får ett häfte med värdecheckar hos SweCamp, en organisation inom SCR och omfattar 20 campinganläggningar i landet.

För att säkerställa att husvagnar som står permanent på olika campingplatser erbjuder Bilprovningen även ibland gasolbesiktning direkt på campingplatsen.  Kampanjen med SweCamp pågår under hela året och värdecheckarna erbjuds till juni 2013.

Rulla till toppen