Förorenad mark vid Sommen

Publicerad: 2012-05-09   Uppdaterad: 2012-05-10

Efter upptäckten av farligt gift i marken varnar Tranås kommun för att låta barn och husdjur vistas i slänten ner mot sjön vid Sommen Camping. Det var i samband med planerna på att göra om Sommens Camping till bostadsområde som Tranås kommuns miljö- och hälsoavdelning upptäckte halter av dioxin i marken. Ämnet är både miljöfarligt...

Efter upptäckten av farligt gift i marken varnar Tranås kommun för att låta barn och husdjur vistas i slänten ner mot sjön vid Sommen Camping.

Det var i samband med planerna på att göra om Sommens Camping till bostadsområde som Tranås kommuns miljö- och hälsoavdelning upptäckte halter av dioxin i marken. Ämnet är både miljöfarligt och cancerframkallande och tros komma från ett sågverk och impregneringsanläggning som tidigare låg på området, men stängdes för drygt 40 år sedan.

Tranås kommun meddelar att riskerna för exponering bara finns om man äter jord, något som små barn och djur kan göra. De högsta halterna har uppmätts i slänten ner mot sjön Sommen och kommunen uppmanar nu allmänheten att inte låta husdjur och små barn vistas där. Flera prover ska göras för att fastställa vilka åtgärder som måste göras.
– Vi kommer att säkra upp området, men i dagsläget kommer vi inte att göra några avspärrningar av kommunens mark, säger kommunchef Rolf Westman till Tranås-Posten.

Inte heller på Sommen Camping kommer man att göra några några förändringar med anledning av upptäckten av gifterna.
– Kommunen säger att det inte är någon fara att vistas här. Den där slänten ligger visserligen på campingområdet men där är så brant och mycket sly att ingen varken kan eller vill vara där. Badstranden ligger på andra sidan och där ska det vara helt ofarligt att vara, säger Göran Samuelsson som arrenderar Sommen Camping.

Rulla till toppen