Fiat automat nu också till 130 -150 hk

Publicerad: 2012-06-05   Uppdaterad: 2012-06-07

Nu kan husbilsbyggare leverera bilar med Comfort-Maticlådor – även i bilar med 130 och 150 hästars motorer. Comfort-Matic är en robotiserad 6-växlad manuell växellåda som sköter både koppling och växling via elektriska motorer. Vänsterfoten behöver man inte använda. Till skillnad mot vanliga automatlådor, med hydraulisk vridmomentskonverter, ger Comfort-Matic samma prestanda som en manuell växellåda, och...

Nu kan husbilsbyggare leverera bilar med Comfort-Maticlådor – även i bilar med 130 och 150 hästars motorer.

Comfort-Matic är en robotiserad 6-växlad manuell växellåda som sköter både koppling och växling via elektriska motorer. Vänsterfoten behöver man inte använda. Till skillnad mot vanliga automatlådor, med hydraulisk vridmomentskonverter, ger Comfort-Matic samma prestanda som en manuell växellåda, och en marginell men mätbar sänkning av bränsleförbrukningen. Tillägget för Comfort-Matic är från cirka 20 000 kronor och uppåt (beroende utrustningspaket).

I Autoläge körs bilen som vilken automat som helst. Med UP-knappen intryckt optimeras lådans arbete för husbilskörning. Det betyder att den anpassar växlingarna både vid körning uppför och nerför och vid körning med full last.

Lådan kan jobba i två lägen Automat (A) då lådans arbete sker utan förarens inblandning eller i läge Manual (M) då föraren indikerar växlingarna genom att putta spaken lätt framåt, eller genom att dra den till sig.

Tidigare har man också kunnat beställa sin husbil med automatlåda men då bara i kombination med den större och dyrare 3.0-litersmotorn. Nu kan man alltså få automatlåda till alla husbilar byggda på Fiat Ducato och det uppskattas av branschen som har väntat på detta ända sedan faceliftet av Fiat Ducato för ett drygt år sedan då man också erbjöd den nya växellådan.

Husbilsbyggare som till exempel Kabe levererar cirka tio procent av sina bilar med Comfort Matic.
– Vi  ser fram emot att kunna leverera den nya lådan också till mindre halvintegrerade bilar, säger Johan Skogeryd, säljchef på Kabe.
Hymer Sverige resonerar på liknande sätt och säljschef Fredrik Engstrand säger att kunderna kommer att uppskatta möjligheten att välja till en automatlåda utan att först behöva välja till 3.0-litersmotorn. Bergholm.com, som är importör av husbilar från Knaus Tabbert Group, tror att komfortablare körning kan attrahera fler nya kunder.  Lars Bergholm säger till H&C att allt fler väljer automat till sina personbilar, så mer komfortabel körning attraherar säkert också husbilägare.

Rulla till toppen