Borgholm inför husbilspolicy

Publicerad: 2012-07-10   Uppdaterad: 2012-07-11

Efter flera och långdragna protester från bland annat campingföretagare på Öland slutar Borgholm kommun att driva ställplatser för husbilar. – Vi vill inte längre vara i strid med kommunens företagare och vi vill fortsätta att vara en attraktiv destination för husbilsresenärer, säger samhällsbyggnadschefen Göran Borgö. Där för har kommunen nyligen upprättat en särskild husbilspolicy och...

Efter flera och långdragna protester från bland annat campingföretagare på Öland slutar Borgholm kommun att driva ställplatser för husbilar.

– Vi vill inte längre vara i strid med kommunens företagare och vi vill fortsätta att vara en attraktiv destination för husbilsresenärer, säger samhällsbyggnadschefen Göran Borgö.
Där för har kommunen nyligen upprättat en särskild husbilspolicy och den innebär bland annat att varken Borgholm kommun eller Borgholm Energi ska driva ställplatser längre. De ställplatser som idag finns på kommunens mark har redan tillfälligt arrenderas ut och det gäller Böda Hamn, Byxelkrok Hamn, Stora Rör Hamn och Kårehamn. Hur det blir med Borgholm Hamn och Sandvik är i skrivande stund inte klart, men de kommer att finnas kvar. Antingen som parkering eller ställplats.
– I vår husbilspolicy har vi kommit fram till att ställplats ska räknas som campingplats och därför ska kommunen inte driva ställplats. Däremot ska vi självklart erbjuda parkering för alla typer av fordon. Men där krävs inte exempelsvis fyra meter mellan fordonen och ingen service kommer att erbjudas, säger Göran Borgå.

Det finns en ambition att göra Öland till landets ledande husbilsdestination och ett sätt är att skapa fler ställsplatser och parkeringar för husbilsturister. Kommunen ser gärna att både camping- och andra företagare verkar för att göra Öland mer attraktivt för husbilsturisterna, men i dagsläget finns inga fastlagda riktlinjer för vilken service eller standard som ska erbjudas.

Rulla till toppen